Nohy dostávají zabrat, nejsem zvyklý běhat po dlažbě, říká Vabroušek po polovině extrémního závodu

Sedm maratonů v sedmi dnech na sedmi kontinentech, to je výzva jménem World Marathon Challenge. Začíná se na Antarktidě, pokračuje po jižní a severní Americe, ve čtvrtek odpoledne se 42 kilometrů běželo v Evropě - konkrétně v Madridu - a ještě večer se přelétá do Afriky. Velmi dobře si po čtyřech závodech vede český reprezentant Petr Vabroušek, který je průběžně na druhém místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Vabroušek

Petr Vabroušek | Foto: Jana Přinosilová

Gratulujeme ke druhému místu ve čtvrtečním maratonu v Madridu. V jakých podmínkách jste běžel?
Dneska jsme měli v Madridu asi sedm až osm stupňů, takže je to docela příjemná změna po včerejší třicítce na Miami beach. Myslím si ale, že počasí bude ještě hodně divoké, protože zítra nás čeká podobné chladno a v posledních dvou dílech končíme pro změnu horkem.

V nohách máte celkově už nějakých 170 kilometrů a 130 je ještě před vámi. Co na to říká vaše tělo?
Abych řekl pravdu, tak motor zatím moc neprotestuje, tomu by se chtělo běžet. Nohy ale dostávají samozřejmě zabrat, takže určitě líp běhám, než chodím, což je z pohledu závodu fajn, ale nejsem zvyklý běhat po dlažbě. Po prvním závodě v Antarktidě po sněhu to byla paráda. Následující závody v Punta Arenas a Miami byly oba po dlažbě, takže nohy jsou značně rozbité, protože na dlažbě vůbec neběhám. Doufám, že mě nohy ještě udrží, dneska to byl asfalt v Madridu, takže to bylo trošku příjemnější, ale dál už to bude zase dlažba.

A jak je na tom mysl?
Mysl je samozřejmě čistá, jak jinak. Užívám si to. Dneska to bylo velmi napínavé, do závěru, do posledních deset kilometrů se za mnou seběhl třetí Brit a čtvrtý Francouz a stáhli mě až na necelou minutu. Posledních deset kilometrů bylo docela intenzivních, ale podařilo se mi to udržet. Čím náročnější a intenzivnější to je, tím víc mě to baví. Nemůžu říct, že bych se úplně těšil, až za pár hodin vyběhneme v Africe, ale nemám z toho nějakou obavu.

Jak během takového závodu sbíráte síly, kde spíte a jak dlouho?
To je největší problém, protože spíme jenom v letadle při přeletech mezi kontinenty. Osobně mám velký problém usnout v letadle, navíc když už se člověku třeba podaří usnout, tak přijde mezipřistání a musí z letadla ven. Před závodem jsme stáli hodinu a půl v řadě u imigračních úředníků, což také není úplně ideální, ale snažím se stihnout tři až čtyři hodiny denně, i když kvalitní spánek to samozřejmě není.

Český ultramaratonec Petr Vabroušek je už za polovinou extrémního závodu World Marathon Challenge.

Český rozhlas, Radiožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme