Trump chce zavést 20procentní daň na dovoz z Mexika. Peníze by pokryly náklady na stavbu zdi

Americký prezident Donald Trump chce zavést 20procentní daň na veškerý dovoz z Mexika do Spojených států. Tak by mohl vybrat miliardy dolarů, které by pokryly náklady na stavbu plánované zdi mezi zeměmi. Informuje o tom americký server The New York Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump.

Americký prezident Donald Trump. | Zdroj: Reuters

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer uvedl, že o návrhu Trump diskutoval soukromě s některými zástupci Republikánů před schůzkou strany. Daň je novým ekonomickým návrhem, který by mohl dalekosáhlý dopad pro spotřebitele, výrobce i vztahy mezi vládami obou zemí, píše server.

Podle Spicera by taková daň na každoroční dovoz z Mexika mohla vynést až deset miliard dolarů ročně, a tak jednoduše pokrýt náklady na stavbu zdi, jejíž cena se odhaduje na osm až 20 miliard dolarů.

Schůzka Trumpa a Peñi Nieta nebude. Mexický prezident setkání kvůli sporům o zeď zrušil

Číst článek

V roce 2015 se z Mexika do Spojených států dovezlo zboží v hodnotě 296 miliard dolarů. Podle Spicera by bylo zavedení daně jen něco, co je už ve 160 zemích běžné.

Nová daň pro Mexiko by se mohla stát součástí generální opravy daní, o kterou Trump hodlá s republikánským Kongresem usilovat. Podle Spicera by se zpočátku daň vztahovala pouze na Mexiko, prezident by ji ale rád zavedl pro veškerý dovoz.

The New York Times ve svém článku poznamenává, že by prezident Donald Trump k ustanovení tak rozsáhlé daně na dovoz z Mexika potřeboval zcela novou legislativu.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme