Kvůli mrazům bude letošní zima stát domácnosti více. Promítnout se to může i do cen v příštím roce

Letošní zima by mohla zdražit ceny tepla a energií. Lidé kvůli mrazům více topí a to se odrazí na jejich účtech. Domácnosti, které topí plynem, kvůli chladným dnům zaplatí za vytápění průměrně možná i o 6 tisíc korun více než loni. Někteří dodavatelé energií dokonce odhadují, že se vyšší spotřeba promítne do cen, které domácnosti zaplatí v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

topení, radiátor

topení, radiátor | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Nyní se průměrné teploty pohybují okolo -5 stupňů celsia a jsou zhruba 3 stupně pod dlouhodobým průměrem. To má vliv i na spotřebu, říká mluvčí společnosti Innogy, největšího dodavatele plynu v Česku, Martin Chalupský. „Nejsme nijak překvapeni nárůstem spotřeby, která je ve srovnání s minulým rokem v lednu o 15 až 20 procent vyšší.“

Spotřeba energií stoupla i menším dodavatelům. Například Bohemia Energy hlásí nárůst od září do ledna asi o 20 procent. „Již nyní můžeme říci, že si spotřebitele připlatí zhruba o 10 procent více než v loňské topné sezoně. Pokud budou tuhé mrazy pokračovat, může to být samozřejmě více,“ říká mluvčí společnosti Alžběta Šťastná.

Z uhlí se stalo nedostatkové zboží. Na vině jsou mrazy i dotace

Číst článek

Analytik portálu Ušetřeno.cz Tomáš Suchý se domnívá, že domácnosti, které plynem topí, teď kvůli mrazivým dnům zaplatí za vytápění průměrně o 6 tisíc korun více než loni, kdy byla zima mírnější.

Zhruba 1,5 milionu domácností, které jsou napojeny na teplárny, poznají nárůst spotřeby až na vyúčtování za letošní rok. O kolik víc zaplatí, se zatím podle Martina Hájka z Teplárenského sdružení nedá odhadnout. „Zatím z roku 2017 máme za sebou jenom leden, takže těžko věštit, jaký bude únor, březen a další měsíce,“ vysvětluje Hájek.

Některé firmy může vývoj položit

Vyšší spotřeba žene ceny zemního plynu i elektřiny na evropském trhu nahoru. Malí dodavatelé energií, kteří nakupují energie virtuálně od velkých hráčů na trhu, budou muset nejspíš vyšší ceny v dalším období zohlednit. „Teď jsou ceny u elektřiny někde o 10 euro vyšší, než byly například před tři čtvrtě rokem. U plynu je to asi o dvě eura. Může se to promítnout i do ceny pro koncového spotřebitele na příští rok,“ říká Vladimír Vyskoč ze společnosti Elas Energy.

Některým malým firmám taky mohou výrazně růst náklady za energie, pokud se nezásobily dopředu včas, myslí si Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií. „Nemělo by záležet na velikosti společnosti, ale na jejím poctivém přístupu k obchodu. I menší a střední dodavatelé si obvykle zajišťují energie s náležitým předstihem,“ vysvětluje.

„Nelze vyloučit, že někteří finančně slabí dodavatelé, kteří spekulovali, že budou dokupovat energii v průběhu času, ti se mohou ocitnout v ohrožení a vývoj ukáže, jestli to některé nakonec i nepoloží,“ dodává Gavor.

Analytik Tomáš Suchý se domnívá, že domácnosti i přes tužší zimu, nakonec tolik peněz za vytápění platit nemusí. „V reálu by letos nemuseli platit těch 6 tisíc korun, ale pokud dodavatele změní a přejdou k někomu levnějšímu, tak pro ně tahle zima bude stejná jako předchozí, i když plynu spotřebují více.“

Nového poskytovatele elektřiny si loni našlo asi 360 tisíc odběratelů - tedy meziročně asi o 30 procent víc. Dodavatele plynu pak změnilo přes 200 tisíc zákazníků. Vyplývá to z dat Operátora trhu s elektřinou.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme