Norman Eisen: Firmy Donalda Trumpa přijímají peníze od zahraničních vlád. Žalobou to chceme zastavit

První kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa po nástupu do Bílého domu vzbudily vekou pozornost, kromě podpory jeho stoupenců také hlasitý odpor jeho početných kritiků. K nim patří i právník, odborník na politickou etiku a bývalý velvyslanec Spojených států v Česku Norman Eisen. Jeho kritika míří především na podnikatelské aktivity a možný konflikt zájmů Donalda Trumpa.

Společně se skupinou dalších právníků a expertů na etiku Donalda Trumpa zažaloval za porušování ústavy. „Žaloba, kterou podala naše skupina složená z demokratů i republikánů, má co do činění s jedním ze základních pravidel naší ústavy,“ vysvětluje v rozhovoru se zpravodajkou Českého rozhlasu ve Washingtonu Lenkou Kabrhelovou.

Konkrétně jde o ujednání, které americkému prezidentovi zakazuje, aby přijímal od zahraničních vlád hotovost nebo jiné výhody, tedy takzvané služební požitky. Donald Trump se ale podle něj tímto nařízením neřídí. „Jeho firmy ve světě i ve Spojených státech přijímají peníze od zahraničních vlád,“ říká.


Vadí mi lhaní, političtí lídři by lhát neměli, to vidím jako jeden z hlavních problémů Trumpova Bílého domu. NORMAN EISEN

Jmenuje například Trumpův hotel ve Washingtonu, který dlouhodobě vyhledává zakázky od zahraničních vlád – pronajímají celá patra hlavám států, které přijíždění na návštěvu. A podobně se chovají i další podniky Trumpova impéria po celé zemi i v zahraničí. „Takové věci jsou ale zakázané, a my to chceme naší žalobou zastavit,“ dodává.

Žalobou, na které se podíleli největší američtí odborníci, se snaží dosáhnout jednoduché věci – žádají soudce, aby řekl Trumpovi, že nemůže přijímat peníze a jiné výhody od cizích vlád. „Pokud soud rozhodne, prezident Trump se tím bude muset řídit. A to je to, co chceme i my,“ vysvětluje.

Přejmenování ZŠ Interbrigády na Základní školu Antonína Čermáka, Norman Eisen

A pokud se rozhodnutím prezident řídit nebude, tak upozorňuje, že by to bylo za více než dvě století, kdy by soudy Spojených států nařídily nějaký postup, a prezident by se tím neřídil. „Věřím, že i prezident Trump, který se bohužel nechce řídit ústavou, nakonec udělá, co mu soud nařídí,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: lek , prh
Spustit audio