Německo má nového ministra zahraničí. Steinmeiera nahradil Gabriel

Novým německým ministrem zahraničí se stal Sigmar Gabriel, který tento týden oznámil odchod z čela sociální demokracie. Ve funkci nahradil svého stranického kolegu Franka-Waltera Steinmeiera, který bude v únoru podle všeho zvolen prezidentem. Sedmapadesátiletý Gabriel německou diplomacii povede do zářijových parlamentních voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sigmar Gabriel

Sigmar Gabriel | Zdroj: Reuters

Gabriel, který zůstává vicekancléřem, dlouhé měsíce platil za nejpravděpodobnějšího kandidáta sociální demokracie na kancléře. Tento týden ale oznámil, že se o funkci ucházet nebude, a zároveň do ní navrhl bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze, který má v březnu stanout také v čele SPD.

Místo kandidatury na kancléře se Gabriel rozhodl změnit ministerstvo, dosud vedl resort hospodářství. V pátek ho spolu se Steinmeierem přijal končící prezident Joachim Gauck a jmenoval ho do funkce.

Zda bude Gabriel dobrým ministrem zahraničí, o tom se v Německu vedly debaty. Řada komentátorů poznamenávala, že Gabriel často používá slova, která nejsou diplomatická. V době, kdy se chystá odchod Británie z EU a ve Spojených státech vládne Donald Trump, je podle nich zásadní mít šéfa diplomacie, který nebude dělat přešlapy.

Frank-Walter Steinmeier. | Foto: Reuters

Nejednoduché mezinárodní situace se dotkl i prezident Gauck. "Přebíráte ministerstvo zahraničí v těžkých časech. Jde o hodně: Stojíme před výzvou bránit a pro budoucnost upevnit Evropskou unii a transatlantické partnerství. Přeji vám pro tento úkol štěstí a úspěch," poznamenal Gauck.

Gabriela v čele ministerstva hospodářství vystřídala jeho dosavadní náměstkyně a bývalá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová. Ta je zároveň první ženou, která úřad vede. Jedním z jejích hlavních cílů pro příští měsíce bude zabránit tomu, aby protekcionistické záměry amerického prezidenta Trumpa negativně dopadly na německé hospodářství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme