Krasobruslení je dnes velice náročný sport. Zajímalo by mne, co se bude skákat za 20 let, říká Eva Romanová

28. leden 2017

Lidé za ní dodnes chodí a chtějí si nechat podepsat fotografie. Bývalá krasobruslařka Eva Romanová, která se svým bratrem patřila ke špičkám světového krasobruslení – čtyřikrát se stali mistry světa v tancích na ledě – si pochvaluje ME v krasobruslení v Ostravě. Jak vypadalo krasobruslení v dobách její slávy v porovnání s tím, co se odehrává na ledě dnes?

„Mám radost, že už se jenom dívám, už se nemusím bát, jestli se to povede nebo nepovede, mám klid v duši,“ pochvaluje si.

Když někdo vyhraje medaili, tak všichni čekají, že příště vyhraje zase, a to přináší stres, dnes jsou sporty ale mimo jiné finanční zátěží, člověk se musí obětovat. Ale vzpomíná, že ona sama kdysi vstávala kolikrát v čtyři hodiny ráno, aby stihla tramvaj.

Pravidla v krasobruslení byla dříve jiná, pořád ale nesmí chybět štěstí. A přestože je hodnocení dnes velice složité – na MS se hodnotí třeba i emoce – tak se nám může zdát, že někoho rozhodčí poškodili, ale technicky to pravděpodobné není.


Byli jsme mladí a opravdoví amatéři. Byla škola, trénink, soustředění, na kamarády nebyl čas

O tom, jak je dnes sport jiný než v době, kdy na ledě vyhrávala, svědčí i to, že dříve nemohli jezdit vedle sebe bez držení, v dobrém i závidí krasobruslařům a krasobruslařkám, že si mohou vybírat k jízdě hudbu včetně zpěvu. „Kdyby to tehdy šlo, tak bych si vybrala Karla Gotta,“ usmívá se.

Eva Romanová (zprava) s moderátorkou Patricií Strouhalovou

Všechny výkony se také stále zlepšují a nedovede si představit, co se bude skákat tak za dvacet, padesát let. „Obdivuji to, vůbec nechápu, jak to zvládnou, je to teď tak náročný sport,“ upozorňuje.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu

autoři: pst , prh
Spustit audio