Dana Drábová: Naději vidím v solární energii v kombinaci s bateriemi

29. leden 2017

Jaderné technologie se používají skoro ve všech oborech, všechno přitom musí být děláno správně, aby rizika byla co nejmenší. Právě na to dohlíží Státní úřad pro jadernou bezpečnost – v jejich hledáčku jsou například rentgeny ve zdravotnictví, jaderné technologie jsou ale také v průmyslu, zemědělství, umění, výzkumu. V čele úřadu už 18 let stojí Dana Drábová, kterou dnes večer na ČT uvidíme v dalším díle GEN.

„Kontrolujeme nějakých osm tisíc držitelů takzvaných povolení, musí se nám hlásit, zda chtějí, nebo nechtějí něco dělat se zdroji ionizujícího záření,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Danou Drábovu.

Kromě práce ale také patří k propagátorce turistiky – denně urazí 5, o víkendu 15 až 20 kilometrů, a tento rytmus se snaží dodržovat. Připouští ale, že jí v tom pomáhá její pes.


V solární energii v kombinaci s bateriemi vidím velkou naději do budoucna... Další energetickou revoluci vidím v tom, že se naučíme skladovat elektřinu. Za rozumné peníze v rozumném množství. DANA DRÁBOVÁ

Velmi ráda také jezdí do zahraničí, a to zejména do Paříže, kde v mládí studovala. „Byl to pro mne pohyblivý svátek, odjakživa mám velkou slabost pro francouzské šansony, později jsem dostala slabost na francouzské víno,“ usmívá se.

Také ráda vzpomíná, jak pilovala francouzštinu – možná ji pomohly její časté diskuze s bezdomovci, které potkávala nedaleko místa, kde bydlela. Díky povolání ale navštívila mnoho dalších zemí – Pákistán, Uzbekistán, Čínu, Kanadu. „Byla to obrovská životní zkušenost,“ pochvaluje si.

Jádro se přesouvá do Asie

A bude pokračovat celosvětový trend snižování jaderných reaktorů? „To, že jaderná energetika je těsně před klinickou smrtí v Evropě a lehce se vzpamatovává ve Spojených státech, není celosvětový trend,“ upozorňuje s tím, že dynamika se z euroamerické oblasti přesunula do jihovýchodní Asie.

Logo

„Dynamicky na jadernou energetiku sází Čína, která chce do roku 2040 předběhnout současného největšího provozovatele, tím jsou Spojené státy americké,“ říká. K dalším státům, které sází na jádro, patří Jižní Korea, Indie, Japonsko, kde se staví dva nové jaderné reaktory.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu

autoři: pst , prh
Spustit audio