Vamo Chape! Dva měsíce po letecké tragédii Chapecoense znovu hrají

Bude to pro ně rok plný emocí - fotbalisti Chapecoense mají za sebou první soutěžní zápas od listopadové tragédie, při které zahynula většina hráčů i funkcionářů brazilského klubu. Do další sezony vstoupil nově sestavený tým na domácím stadionu dnes brzy ráno našeho času.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový tým Chapecoense

Nový tým Chapecoense | Zdroj: Reuters

Když v místní aréně začátkem prosince pohřbívali 71 obětí leteckého neštěstí, musela Marina Faquettiová své emoce krotit, protože měla za úkol tlumočit z portugalštiny zahraničním novinářům. Přitom i ona některé oběti katastrofy osobně znala.

Ve dvousettisícovém Chapeco to není nic neobvyklého. Její otec přišel o osm kamarádů z dětství, blízcí přátelé zahynuli v letadle i jejím dvěma bratrům. „Teď už je ale čas tyhle emoce potlačit, vzkazuje Marina v nahrávce z nočního bezgólového zápasu Chapecoense proti Joinville.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prostřednictvím Mariny Faquettiové byl Český rozhlas na prvním soutěžním zápase Chapecoense

Nově sestavený tým potřebuje podporu, takže se fanoušci snaží zapomenout na chmury a fandit - zpívají, tleskají, veselí se. Ani lidé z klubu neměli na dlouhé truchlení čas. Za poslední dva měsíce museli zvolit nové vedení, sehnat skoro celý nový kádr a připravit se na nejtěžší sezónu v klubových dějinách.

Díky úspěchům v té minulé bude Chapecoense letos hrát celkem sedm soutěží. Klubu pomáhá všeobecná solidarita - fanoušci z celého světa si na dálku začali objednávat zelenobílé dresy a hlásit se do členského programu.

Díky novým sponzorům má Chapecoense rozpočet v přepočtu 800 milionů korun, to je o padesát procent víc než pro loňskou sezonu.

„Vamo Chape, vamo Chape,“ tedy „Chape do toho“ Tenhle pokřik teď fanoušci na stadionu Chapecoense spouštějí v 71. minutě každého zápasu. Symbolika je jasná - je to na počest 71 obětí leteckého neštěstí. Ještě necelý týden před nehodou právě tímhle popěvkem slavili fotbalisti Chapecoense ve své šatně postup do finále Jihoamerického poháru. Do jeho dějiště nikdy nedoletěli.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme