Osvětim pátrá po vzpomínkách dozorců. Chce pochopit, proč přijali nacistickou ideologii

Máme mnoho dokumentů i výpovědí vězňů. Chybí nám ale vzpomínky dozorců, zní z muzea v Osvětimi. Rudá armáda osvobodila nacistický vyhlazovací tábora před 72 lety. Výročí si připomíná celý svět včetně Česka. Muzeum pak historický mezník využilo k mimořádné výzvě, vybídlo ke spolupráci Němce a Rakušany.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko, Osvětim. Památník na místě nacistického vyhlazovacího tábora

Polsko, Osvětim. Památník na místě nacistického vyhlazovacího tábora | Foto: Vít Pohanka

V Osvětimi znějí zvony a jako obvykle tady v těchto dnech najdete i v mrazivém počasí návštěvníky z celého světa.

Zdejší muzeum by ale letos přivítali hlavně ohlas z Německa a Rakouska. Vedení muzea obeslalo redakce hlavních německých a rakouských médií s apelem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osvětim pátrá po vzpomínkách dozorců. Chce pochopit, proč přijali nacistickou ideologii. Na místě natáčel Vít Pohanka

„Je to výzva německé a rakouské společnosti, žádáme je o předání osobních věcí spojených s posádkou SS v Osvětimi. Máme mnoho administrativních dokumentů, máme výpovědi vězňů, ale do té mozaiky, která nám umožní lépe pochopit existenci tábora, nám schází soukromé materiály,“ vysvětluje Pawel Sawicki ze zdejšího muzea a památníku.

„Snad nám pomohou porozumět motivaci lidí, proč se člověk rozhodne takovou ideologii a takové zlo přijmout a je schopný v takovém prostředí pracovat,“ doplňuje Sawicki.

„Ještě je příliš brzy. Přišly nám nějaké první e-maily spojené obvykle se vzpomínkami vězňů, ale to není to, na čem nám záleží. Výzvu teď publikují německá a rakouská média, začínají se tím zabývat novináři, takže na výsledky ještě čekáme,“ věří Sawicki.

Zachránil mě plechový prstýnek od snoubence, říká žena, která přežila 4 koncentrační tábory

Číst článek

Muzeum v Osvětimi zdůrazňuje, že nechce nikoho očerňovat. Uvědomuje si, že pro rodiny bývalých dozorců a esesmanů to může být velmi citlivá záležitost.

„Zaručujeme plnou anonymitu. Nejde nám o to, abychom někoho cejchovali nebo hodnotili. Velmi nám záleží na tom, aby takové materiály, pokud ještě existují, doplnily skládanku toho, co víme o historii Osvětimi,“ podotýká Pawel Sawicki.

Výzva je novým impulsem, který může rozšířit pochopení toho, co se v německých vyhlazovacích táborech za druhé světové války dělo.

Polsko, Osvětim. Památník na místě nacistického vyhlazovacího tábora | Foto: Vít Pohanka

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme