OBRAZEM: Vyčerpaní hasiči, zoufalství a spálené úly. Chile bojuje s ohnivým infernem

Rozsáhlé lesní požáry v centrální a jižní části Chile, které vláda označila za jedny z nejhorších v historii země, si za necelé dva týdny vyžádaly již deset obětí. Informovala o tom v pátek chilská média. Ohnivý živel zničil již přes 2900 kilometrů čtverečních porostů a dále se šíří. Ze 128 současných požárů se jich asi 77 nyní nedaří dostat pod kontrolu, uvedla agentura DPA. Vláda již požádala svět o pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasič gestikuluje, vzduch za ním je prosycený dýmem.

Hasič gestikuluje, vzduch za ním je prosycený dýmem. | Zdroj: Reuters

Z prvních nejhůře postižených regionů Maule a O'Higgins v centrální a jižní části země se oheň dále šíří v obou směrech a ohrožuje i obydlené oblasti.

Chile devastují nejničivější požáry v jeho novodobých dějinách. | Foto: Reuters

Evakuováno bylo již několik tisíc lidí, například z obce Santa Olga s asi 5000 obyvateli, která leží asi 500 kilometrů jižně od metropole Santiaga.

Evakuace lidí z míst ohrožených ohněm. | Foto: Reuters

Požáry se na jih rozšířily také do regionu Bío-Bío, kde se podle chilského rozhlasu blíží ke dvousettisícovému městu Concepción.

Lidé pozorují ohnivou zkázu. | Foto: Reuters

Mezi oběťmi je pět požárníků a dva policisté. Minulý týden zahynul zemědělec, který narazil do stromu, když prchal před požárem.

Zoufalství lidí, kteří přišli o domov. | Foto: Reuters

Tento týden zemřeli dva lidé ve svých domech, jeden z nich v obci Santa Olga (region Maule), která byla plameny zcela zničena. Druhá civilní oběť zemřela ve městě Lloicura v regionu Bío-Bío.

Vesničan odvádí koně; na pozadí zuří oheň. | Foto: Reuters

Boj s ohnivým živlem stěžují vysoké teploty, které sahají ke 39 stupňům, vyprahlá země po dlouhém suchu a vítr o rychlosti kolem 50 kilometrů za hodinu, který často mění směr.

Hořící obzor. | Foto: Reuters

Některé z požárů byly způsobeny žháři. Policie v této souvislosti zadržela již 21 podezřelých, několik z nich už obvinila. V jednom z nejpostiženějších regionů O'Higgins byli ze žhářství obviněni dva bývalí hasiči.

Hasič u vypálených domů v obci Nirivilo. | Foto: Reuters

S ohnivým živlem bojuje nyní kolem 4000 hasičů. Pomoc dorazila i ze zahraničí, z Francie a Mexika poslali experty a přijeli také hasiči z Kolumbie.

Vyčerpaný hasič odpočívá. | Foto: Reuters

Do Chile tento týden dorazil i největší hasící letoun, předělaný Boeing 747, který poskytla vládě chilská emigrantka a její americký manžel. Nově nabídlo také Rusko letoun Iljušin Il-76, který pojme až 42 tun vody.

Včely na svém zuhelnatělém příbytku: oheň neušetřil ani úly. | Foto: Reuters

ČTK, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme