Putinův poradce vychválil čínský způsob omezení internetu, do Ruska ho ale přinést nechce

Internetový poradce ruského prezidenta Vladimira Putina German Klimenko prohlásil, že omezení internetu podle čínského vzoru je dobrou možností, jak internet zabezpečit. Informoval o tom ruský list Vedomosti. Klimenko si postěžoval, že zahraniční společnosti, které pracují na ruském území, nechtějí spolupracovat s ruskými orgány na ochranu práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Foto: FirmBee

Pokud v tom budou zahraniční sociální sítě a komunikační programy pokračovat, „tak by měl každý stát, který si sám sebe váží, takové firmy vyhodit“, ocitovala poradce agentura Interfax.

Později Klimenko uvedl, že nenavrhoval použít čínské metody v Rusku. „Jen jsem líčil, jakými různými způsoby se ve světě řeší regulace. Měl jsem na mysli, že když je internet omezen, je jednodušší zajistit bezpečnost. Vůbec nešlo o to, omezit internet v Rusku stejným způsobem jako v Číně,“ dodal.

Peking přísně cenzuruje internet a blokuje obsah, který by podle něj mohl ohrozit vládu komunistické strany či v zemi narušit stabilitu. Blokovány jsou mimo jiné i on-line služby, které provozuje řada velkých zahraničních společností, jako je Google, Facebook nebo Twitter.

Loni v listopadu navíc čínský parlament schválil kontroverzní zákon o kybernetické bezpečnosti, který vstoupí v platnost letos v červnu. Zákonodárci jeho přijetí zdůvodnili tím, že Čína je internetová velmoc, které v budoucnu hrozí kybernetické útoky, a musí se proto chránit. Podle kritiků ale zákon ohrozí existenci zahraničních společností v Číně, jelikož je nutí, aby svá data ukládaly na čínských serverech, a také, aby je zpřístupnily pro bezpečnostní prověrky.

Mluvčí ruské Federální služby pro dozor v oblasti telekomunikací Vadim Ampelonskij ruským novinářům řekl, že Rusko při rozvoji internetu nejde čínskou cestou. „Žijeme v takové právní regulaci, která existuje jen v naší zemi. Je v mnohém unikátní, stejně jako naše země,“ poznamenal.

V prosinci loňského roku upozornil Klimenko na možnost, že Rusko bude odpojeno od světového internetu. Upřesnil, že by se jednalo o regulaci ruského segmentu internetu, vypracovanou ministerstvem komunikace a zacílenou na ochranu infrastruktury, která má pro zemi obrovský význam. Aktivitu běžných uživatelů internetu by však zákon nekontroloval, uvedl poradce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme