I některé restaurace se snaží neplýtvat jídlem. Nabízejí chytré slevy, přibližuje Pavel Maurer

28. leden 2017
Glosa Pavla Maurera

Pořád se vracím, a asi už to bude navždycky, k tématu: Neplýtvání! Naše společnost mrhá kde čím. Popelnice kolem našich domů přetékají tunami odpadků, obalů, papírů, igelitových pytlíků, skleněných i plastových lahví. A to je pouze odpad, který vidíme každý den přímo kolem sebe. Další megatuny jsou našim zrakům skryty a vůbec o nich nevíme.

Mně samozřejmě zajímá, co se nespotřebuje v restauracích a jídelnách. Ve svých hrůzných představách si vybavuji hektolitry nesnědených polévek, jak se zbůhdarma vylévají do kanalizace, zvadlou zeleninu, žluklé máslo, shnilé ovoce a zkyslé mléko. My ale máme stále spoustu možnosti, jak alespoň trochu zmírnit plýtvání potravinami, surovinami i uvařeným jídlem.

Čtěte také

Mně samozřejmě zajímá, co se nespotřebuje v restauracích a jídelnách. Ve svých hrůzných představách si vybavuji hektolitry nesnědených polévek, jak se zbůhdarma vylévají do kanalizace, zvadlou zeleninu, žluklé máslo, shnilé ovoce a zkyslé mléko. My ale máme stále spoustu možnosti, jak alespoň trochu zmírnit plýtvání potravinami, surovinami i uvařeným jídlem.

Jídlo za jedničku v indexu

V poslední době jsem zaznamenal několik osvícených podniků, které nabízejí velmi chytré slevy. Je to jednoduché a účinné. Na dveřích restaurace je vedle jídelníčku výrazně napsáno: Po 20 hodině jsou všechna jídla zlevněna na 50% původní ceny.

Jiný podnik svoji nabídku ještě časově propracoval nápisem: Večerní výprodej: Po 18 hodině sleva o 30%, po 19 hodině o 40% z ceny všech pokrmů. Další kreativní majitel, který nerad vyhazuje přebytky v kuchyni, napsal: Máte dnes svátek? Sleva 20% z účtu pro 2 osoby.

V jednom slovenském restaurantu zase dostanete zdarma polévku nebo překrm, když jste student ve zkouškovém období a ukážete index, že jste ten den dostali jedničku. Jsou to vlastně marketingové nástroje nejen k vylepšení dobrého jména podniku, ale často ukazují jak smysluplně zužitkovat to, co vytvořily lidské ruce a byla by škoda jen tak vše vyhodit do odpadkového koše!

kuchař, vaření

Variant, jak zlepšit náš život, uspořit naše peníze a přitom ještě alespoň trochu zmírnit plýtvání jídlem, těch variant je skutečně mnoho. Stačí jen trochu přemýšlet.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio