Trumpův příkaz proti migraci čelí první žalobě. Pět lidí dostalo zákaz už v Egyptě

Ve Spojených státech byla podána první žaloba namířená proti příkazu prezidenta Donalda Trumpa dočasně omezit program USA pro přijímání uprchlíků. Podali ji právníci zastupující dva Iráčany zadržené kvůli tomuto opatření v pátek po příletu na newyorské Kennedyho mezinárodní letiště, informovala dnes televizní stanice CNN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donaldu Trumpovi se podařil husarský kousek – zvítězil, i přes odpor vlastní strany

Donaldu Trumpovi se podařil husarský kousek – zvítězil, i přes odpor vlastní strany | Foto: Pablo Martinez Monsivais | Zdroj: ČTK

Trump v pátek podepsal exekutivní příkaz, kterým s okamžitou platností pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků. Příkaz rovněž na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Týká se to sedmi států - Sýrie, Iráku, Iránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu. Přezkoumání přijímacích mechanismů má podle prezidenta zajistit, aby se do Spojených států nedostali jejich nepřátelé.

Jeden ze zadržených Iráčanů byl na letišti zadržen, přestože měl zvláštní imigrační vízum, které obdržel v den Trumpovy inaugurace. Dostal je za to, že v Iráku pracoval pro vládu USA deset let od zahájení americké invaze v této blízkovýchodní zemi.

Trump na tři měsíce pozastavil příjem uprchlíků do USA. Syřané mají vstup zakázaný úplně

Číst článek

Druhý postižený získal vízum začátkem ledna, aby se mohl připojit ke své ženě a synovi, kteří již v USA jsou a mají status uprchlíků. Manželka pracovala pro americkou armádu.

V Káhiře v sobotu kvůli Trumpově příkazu zabránili nastoupit do letadla společnosti EgyptAir mířícího do New Yorku pěti iráckým cestujícím a jednomu Jemenci. Podobné případy jsou hlášeny i z dalších zemí, například z Íránu. Také nizozemské aerolinky KLM informovaly, že do USA nenechaly z různých destinací odletět sedm cestujících. Na zmíněné opatřením upozornila své zákazníky i katarská letecká společnost Qatar Airways.

Šest pasažérů, kteří chtěli letět na Kennedyho letiště v New Yorku, nesmělo v Káhiře nastoupit do letadla, přestože měli platná imigrační víza, napsal Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje. Pět Iráčanů přiletělo z Irbílu. V egyptské metropoli chtěli přestoupit na let do USA, ale museli se letecky vrátit do Iráku.

Společnost Qatar Airways upozornila cestující, kteří chtěli letět do USA a pocházejí ze států dotčených Trumpovým příkazem, že k cestě potřebují povolení k trvalému pobytu v USA (takzvanou zelenou kartu) nebo diplomatické vízum, které se týká cizích vlád, Spojených národů, některé mezinárodní organizace a Severoatlantické aliance.

Mluvčí amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Gillian Christensenová však podle agentury Reuters v e-mailem poslaném sdělení uvedla, že Trumpův tříměsíční zákaz vstupu do USA občanů sedmi převážně muslimských zemí se týká i držitelů zelené karty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme