ODS v kampani použila figurku z Lega. Piráty kvůli tomu dánská společnost hnala před soud

Na začátku týdne se na Facebooku objevila figurka z lega upozorňující, že pokud někdo odmítá pracovat, musí počítat s omezováním sociálních dávek. Šlo o součást předvolební kampaně ODS, která si známou postavičku vytvořenou dánským výrobcem stavebnic vypůjčila z fotobanky. Společnost Lego ale v minulosti prohlásila, že si nepřeje být spojována s jakoukoliv politickou stranou. S Pirátskou stranou dokonce za použití podobné figurky vedla v roce 2015 soudní spor, který vyhrála. ODS s Legem žádnou dohodu o použití nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ODS ve svém předvolebním příspěvku použila figurku z Lega.

ODS ve svém předvolebním příspěvku použila figurku z Lega. | Foto: Reprofoto

ODS na začátku týdne zveřejnila na svém facebookovém účtu předvolební příspěvek s postavičkou z dětské stavebnice dánské společnosti Lego. Obrázek, na kterém je známá figurka v modrých montérkách, košili, kšiltovce a se smetákem v ruce, doplňuje text v modrém rámečku: „Pokud někdo odmítá pracovat, musí počítat s omezováním sociálních dávek.“ Pod ním je v pravém rohu logo občanských demokratů.

Použití figurky se ale ODS nemusí vyplatit. V roce 2014 chtěla společnost Lego zakázat Pirátské straně animovaný předvolební klip, ve kterém vystupovala postavička nápadně podobná figurce z dánské stavebnice. Z pravomocného rozhodnutí pražského vrchního soudu se pak v roce 2015 Pirátská strana musela na svých webových stránkách Legu omluvit, klip stáhnout a zaplatit soudní výlohy sporu.

Piráti se musejí omluvit za zneužití figurky Lego ke své propagaci

Číst článek

Firma Lego tehdy zdůrazňovala, že si nepřeje být jakkoliv spojována s politikou. Podle pravomocného rozsudku má firma právo na to, aby si vybrala, s kým je spojována, a s kým ne. Více ZDE.

„Žalobce je hospodářský subjekt, soutěžitel, který je apolitický, neúčastní se politického boje a není ani sponzorem pirátské ani jakékoli jiné strany. Tedy nechce být ani v negativním ani pozitivním smyslu spojován s žádnou politickou stranou,“ argumentoval tehdy právní zástupce společnosti Lego Karel Čermák.

A tady může ODS narazit, protože se jedná právě o politickou stranu. „S Legem žádnou smlouvu nemáme,“ potvrdila Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí ODS Jana Havelková. „Fotku jsme použili z oficiální fotobanky Pixabay, kde byla volně k dispozici. Nebyla to vlastní tvorba,“ vysvětlila. Obrázek je skutečně pod heslem 'lego' k volnému stažení ve fotobance dohledatelný. „To by si pak spíš muselo Lego řešit s tou fotobankou, nám se zatím nikdo s požadavkem stažení obrázku neozval,“ dodala Havelková.

Lego: konkrétní případy nekomentujeme

ODS tedy použila opravdovou postavičku vytvořenou společností Lego, zatímco Piráti ve svém klipu měli vlastní animaci renderované figurky. Tu ostatně ve svých videích použili už v roce 2012 bez jakékoliv reakce Lega. U soudu jim ale jejich argument nepomohl.

“Z principu nekomentujeme konkrétní případy nebo potenciální právní kroky,” napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu vedoucí tiskového oddělení společnosti Lego Roar Rude Trangbæk k předvolební obrázku ODS. “Ale činíme opatření, která považujeme za nezbytná k zajištění ochrany naší značky,” uzavřel.

Pokud by svévolné nakládání s jedním ze symbolů Lega ODS prošlo, předseda Pirátské strany Ivan Bartoš by to považoval za selektivní šikanu.

Lego chce pirátům zakázat použití žluté figurky ve volebním spotu. Soud spor odročil

Číst článek

”My jsme registrovaná demokratická strana. Pokud Lego nechce být spojována s žádnou politickou stranou a u nás to vadilo a u ODS by to nevadilo, tak citím, že je to nějaká selektivní šikana nebo nepochopení demokracie,” naráží Bartoš na dřívější výrok právního zástupce Lega.

Vyjádření Karla Čermáka se do uzávěrky článku sehnat nepodařilo.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme