Trump telefonoval se světovými lídry. USA a Rusko chtějí obnovit obchodní styky

Telefonát nového amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem je začátkem zlepšování vztahů mezi USA a Ruskem, uvedl v sobotním prohlášení Bílý dům. Oba lídři spolu podle Trumpova úřadu mluvili i o spolupráci v boji proti teroristické organizaci Islámský stát či o možnosti dosažení trvalého míru v Sýrii. Americký prezident stihl i telefonáty s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump při svém inauguračním projevu

Donald Trump při svém inauguračním projevu | Foto: CC0 Public domain

„Prezident Trump i prezident Putin věří, že po telefonátu mohou obě strany rychle začít řešit terorismus a další důležité otázky, na kterých mají společně zájem,“ uvedl Trumpův úřad. Telefonát, který trval zhruba hodinu, byl podle Bílého domu začátkem zlepšování vztahů.

V sobotu spolu Trump s Putinem jednali vůbec poprvé od nástupu nového amerického prezidenta do funkce. Podle Kremlu v telefonátu zdůraznili význam obnovení obchodních a hospodářských styků a stabilizace a zlepšení celkových vztahů obou zemí.

Prezidenti se podle tiskové služby Kremlu mimo jiné dohodli na pravidelných osobních kontaktech a přípravě první schůzky. Vyslovili se pro koordinaci boje proti islámskému terorismu a pro partnerství ve strategických otázkách, jako jsou problémy jaderných programů Íránu a Severní Koreje nebo řešení konfliktu na Ukrajině.

Trump na tři měsíce pozastavil příjem uprchlíků do USA. Syřané mají vstup zakázaný úplně

Číst článek

Podle předsedy zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonida Sluckého mohou ujednání mezi prezidenty vést k vytvoření široké koalice proti takzvaného Islámskému státu.

Donald Trump sliboval zlepšit vztahy s Ruskem už během volební kampaně. Po zvolení naznačil, že by mohl zrušit sankce uvalené na Rusko předchozí vládou prezidenta Baracka Obamy, pokud by Rusové pomohli Spojeným státům v boji proti terorismu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov uvedl, že se rozhovor zrušení sankcí proti Rusku netýkal. Před přílišnou vstřícností vůči Kremlu Donalda Trumpa tento týden varovali někteří přední republikáni.

Trump a Merkelová se shodli na zásadním významu NATO

Americký prezident se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v telefonickém rozhovoru shodli na „zásadním významu“ Severoatlantické aliance pro transatlantické vztahy a mír a stabilitu ve světě. Členské země NATO by ale měly spravedlivým podílem přispívat k zajištění kolektivní bezpečnosti, uvedli oba státníci ve společném sdělení po telefonátu.

„Oba státníci uznali, že NATO musí být schopno zvládat hrozby 21. století a že naše společná obrana vyžaduje přiměřené investice; je tak nutné zajistit, aby všichni spojenci přispívali spravedlivým dílem k naší kolektivní bezpečnosti,“ uvádí se ve společném prohlášení.

Google svolává zaměstnance zpět do USA. Bojí se Trumpova 'migračního příkazu'

Číst článek

Trump a Merkelová rovněž ve své první vzájemném telefonické diskusi potvrdili záměr „prohloubit již tak vynikající dvoustranné vztahy“. Trump přijal od Merkelové pozvání na červencový summit skupiny G20 v Hamburku a sám ji pozval do Washingtonu, sdělil Bílý dům.

Hollande varoval před ochranářstvím a rušením sankcí

Francouzský prezident François Hollande svého amerického protějška varoval před obchodním protekcionismem a jednostranným rušením protiruských sankcí. Ochranářství a stažení se do sebe by byly „v dnešním nejistém světě slepou uličkou“, řekl dosluhující prezident novému šéfovi Bílého domu podle sdělení Elysejského paláce.

K otázce protiruských sankcí Hollande řekl, že tato opatření mohou být zrušena až ve chvíli, kdy budou naplněny dohody z Minsku a vyřeší se v souladu s nimi situace na východní Ukrajině. Hollande bude prezidentem Francie jen do května.

Hollande podle agentury AFP Trumpa vyzval, aby respektoval princip "vítání uprchlíků", který je podle Hollandea "základem demokracie". Narážel tak na páteční Trumpův příkaz pozastavit kvůli hrozbě terorismu americké programy pro přijímání uprchlíků a zakázat dočasně nebo do odvolání vstup do USA lidem z osmi převážně muslimských zemí.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme