Český misionář dostal v Súdánu 20letý trest. Odsouzen je mimo jiné za špionáž

Súdánský soud v neděli poslal na 20 let do vězení českého občana Petra Jaška. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby, včetně špionáže, sdělilo ministerstvo zahraničí ČR. Česká diplomacie je rozsudkem znepokojena a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje za prioritu zajistit Jaškovo propuštění a jeho návrat do Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Súdánský soud v neděli poslal na 20 let do vězení českého občana Petra Jaška

Súdánský soud v neděli poslal na 20 let do vězení českého občana Petra Jaška | Foto: zdroj: ČT24

Jašek byl v Súdánu zadržen v roce 2015, podle české diplomacie byl na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci.

Europoslanci žádají propuštění Čecha zatčeného v Súdánu. Unie má na Súdán páky

Číst článek

Podle české diplomacie je Jaškovo odsouzení neodůvodněné. Do Súdánu pojede v případě potřeby jednat náměstek ministra zahraničí. „Bude-li to potřeba, pojede do Súdánu jednat přímo sám ministr Lubomír Zaorálek, pro kterého je propuštění Petra Jaška ze súdánského vězení a jeho návrat do České republiky absolutní prioritou," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Česká diplomacie podle Lagronové začala ihned po vynesení rozsudku jednat se súdánskou stranou o tom, jak co nejrychleji docílit propuštění Jaška. Podrobnosti o cestě Zaorálka nebo jeho náměstka do Súdánu ministerstvo hodlá zveřejnit v příštích dnech, až bude mít o případu víc informací.

Skutky, které nebyly spáchány

Lagronová uvedla, že Jaška v Chartúmu navštívil zástupce ministerstva zahraničí. Odsouzený Čech je podle něj „v relativně dobré fyzické i psychické kondici" a věří, že se brzy vrátí ke své rodině. To potvrdil ve vysílání Radiožurnálu také sám ministr Zaorálek s tím, že rozhodnutí soudu vnímá jako neopodstatněné.

„Jsme přesvědčeni, že soudní rozhodnutí ve skutečnosti není opodstatněné, protože skutky, ze kterých je viněn pan Jašek, nebyly spáchány. Já jsem byl domluvený s ministrem zahraničí Súdánu, že vyčkáme do konce tohoto procesu a do vynesení rozsudku. V tomhle je to tedy pořád postup, na kterém jsme se dohodli,“ řekl Zaorálek.

„Zároveň vedeme jednání a já udělám vše pro to, abychom českého občana dostali zpět do České republiky. V této chvíli v jednáních, která vedeme už nějakou dobu, pokračujeme,“ dodal.

Přístup ministra oceňuje přítel rodiny Petra Jaška Daniel Raus: „Jsme velmi rádi, že je sám ministr Zaorálek odhodlán ujmout se toho. Všechny naděje se tedy upínají k české diplomacii, případně k evropské diplomacii. Nevíme nic, nemáme žádnou zprávu o tom, jak se cítí, nemáme ani žádnou zprávu o jeho zdravotním stavu.“

O Jaškovo osvobození se bude snažit i europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL. „Rozsudek vnímáme samozřejmě jako obrovsky nespravedlivý. Ten člověk tam jel pomáhat a dostal za to dvacet let, proto se s tím neztotožňujeme. Psal jsem i evropským diplomatům, v pondělí se chceme sejít a rozmyslet další kroky,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme