Jízdenku do francouzských prezidentských voleb za Socialisty získal v primárkách Benoit Hamon

Bývalý ministr školství Benoit Hamon v druhém kole francouzských levicových primárek získal 58,65 % hlasů a porazil tak bývalého premiéra Manuela Vallse, který získal 41,35 % hlasů. Oznámil to Thomas Clay, šéf organizačního výboruhlasování, které pořádala vládní Socialistická strana. Hamon je podle webu televize France24 zastánce radikálních reforem a je levicovější než Valls.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz francouzských levicových primárek Benoit Hamon

Vítěz francouzských levicových primárek Benoit Hamon | Zdroj: Reuters

Exministr školství minulou neděli překvapivě vyhrál už první kolo levicového výběru se ziskem 36,01 procenta hlasů. Společně s ním se do dnešního rozhodujícího klání dostal Valls s podporou 31,48 procenta hlasujících a který do té doby platil za hlavního favorita.

K hlasovacím urnám podle organizátorů dnes přišlo více voličů než před týdnem. Podle údajů ze 75 procent středisek bylo už k 17:00 registrováno 1,3 milionu hlasujících. Prvního kola se jich zúčastnil milion.

Francouzská levice hledá kandidáta na prezidenta. Ve druhém kole se zřejmě utkají Hamon a Valls

Číst článek

Kandidát levice podle průzkumů nemá příliš velké šance v jarních volbách hlavy francouzského státu uspět. Předpokládá se, že nikdo z adeptů prezidentský úřad už v prvním kole nezíská. Ve druhém kole se pak očekává souboj expremiéra Françoise Fillona, který v listopadu uspěl ve výběru kandidáta tradiční pravice, se šéfkou krajní pravice v zemi Marine Le Penovou.

Socialisté ale nereprezentují celý levicový proud, a to by pro kandidáty mohla být komplikace. Voliče jim odebírá ultralevicový Jean Luc Melanchon. Na druhé straně politického spektra pak zase Emanuel Marcon.

Průzkumy také ukazují, že po letech vlády prezidenta Françoise Hollanda jsou voliči k Socialistům skeptičtí.

Benoit Hamon po boku poraženého Manuela Vallse a prvního tajemníka Socialistů Jean-Christopha Cambadelise | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme