Na oslavě NHL se potkaly legendy Penguins. S Crosbym bych dal ještě víc gólů, směje se Jágr

Na začátku 90. let vládl NHL tým z města oceli Pittsburgh. Část veleúspěšné party se teď sešla v Los Angeles na Utkání hvězd a hlavně na oslavy sté sezony NHL. Jednou z klíčových událostí tehdejší dominance Tučňáků byl i draft mladého Jaromíra Jágra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší hvězdy Pittsburghu okolo Maria Lemiouxe či Jaromíra Jágra

Největší hvězdy Pittsburghu okolo Maria Lemiouxe či Jaromíra Jágra | Foto: Pittsburgh Penguins

„Čekala mě první sezona za Pittsburgh. Neuměl jsem anglicky. Byl jsem mladý kluk, kterému řekli: půjdeš tam a budeš hrát hokej,“ vzpomíná Jaromír Jágr. Když si v červnu 1990 vybral Pittsburgh Jaromíra Jágra v prvním kole draftu jako šestého v pořadí, ještě netušil, jaký hokejista se z něj vyklube.

Málokdo asi ví, že Jágr tehdy nebyl na draftu nejvýše vybraným Čechoslovákem. Za tehdejší jedničkou Owenem Nolanem putovala na podium dvojka draftu Petr Nedvěd, který později za Tučňáky také nastupoval. Pittsburgh pak ukázal na Jágra, ale v týmu měl tehdy úplně jinou hlavní hvězdu - Maria Lemieuxe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání legend Pittsburhgu si všiml reportér ČRo František Kuna

„Je skvělé, že je tu naše velká parta z Pittsburghu. Jsou tu prostě všichni, kteří tvořili značku NHL. A Jágr? Pořád hraje. Nemůžu tomu uvěřit. A navíc hraje dobře, je stále ve formě. Doufejme, že ještě pár let hrát bude. Je to prostě jeden z nejlepších,“ chválí Jágra Mario Lemieux, který se svými spoluhráči zvedl nad hlavu Stanley Cup v letech 1991 a 1992. To se Jágr v NHL teprve rozkoukával, ale pak bylo brzy všem jasné, že bude patřit k tomu nejlepšímu, co NHL v dalších sezonách bude divákům nabízet.

Lemieux nehraje už dlouho, o pokračování v kariéře ho připravilo chatrné zdraví, to Jágr může mluvit o NHL stále v přítomném čase. I tak ale rád zabrousí do minulosti, právě do první poloviny devadesátých let.

„Je to pro mě opravdu hodně výjimečné. Musím těmhle borcům poděkovat za to, co jsem dokázal. Strašně mi pomohli - Mario Lemieux, Ron Francis, Brian Trottier, Paul Coffey. Taky Luc Robitaille, s ním jsem toho taky trochu odehrál. Nikdy jsem ale nenastoupil společně s Crosbym. Kdybychom se potkali v Pittsburghu, asi bych dal ještě víc gólů,“ směje se Jágr.

S Crosbym se potkává jako s protihráčem, a tak už to nejspíš zůstane. Ale třeba takový Mario Lemieux se nechal slyšet, že by u stropu haly v Pittsbughu měl viset, po konci Jágrovy kariéry, dres s číslem 68.

Na Penguins před nějakými pětadvaceti lety vzpomíná také útočník Ron Francis. „Pokaždé, když si člověk vzpomene na ten první Pohár, který jsme vyhráli, moc dobře ví, že se té myšlenky jen tak nezbaví. Po letech je skvělé vidět znovu ty známé obličeje. Já a Mario už jsme trochu starší, ale jsou tu kluci, co ještě pořád hrají,“ naráží na kariéru Jaromíra Jágra.

Společně s dalšími jako jsou Lemieux nebo Coffey může vzpomínat na slavnou dynastii Tučňáků, která v ulicích Pittsburghu slavila Stanley Cup v letech 1991 a 1992.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme