Toyota přišla o pozici světové jedničky. Předstihl ji Volkswagen

Odbyt japonské automobilky Toyota Motor v loňském roce mírně stoupl. Firma však ztratila vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu, předstihl ji německý konkurent Volkswagen. Toyota v pondělí oznámila, že její prodej se loni zvýšil o 0,2 procenta na 10,18 milionu vozů. Volkswagen, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto, již dříve ohlásil nárůst o téměř čtyři procenta na 10,31 milionu vozů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toyota Auris Hybrid Style

Toyota Auris Hybrid Style | Foto: Toyota

Příští týden zveřejní údaje o loňském prodeji také největší americká automobilka General Motors. Pokud vykáže slabší čísla než Volkswagen, stane se německý podnik poprvé v historii jedničkou na světovém automobilovém trhu, píše agentura AP.

V roce 2015 Toyota prodala 10,15 milionu vozů. Volkswagen byl na druhém místě s odbytem 9,93 milionu vozů. Za ním následovala firma General Motors, která prodala 9,8 milionu vozů.

Volkswagenu se loni podařilo zvýšit odbyt navzdory negativním dopadům skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů. K růstu přispěla zejména silná poptávka na čínském trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme