Norský Nejvyšší soud odmítl dovolání Michalákové. Otevřela se tak cesta k žalobě do Štrasburku

Nejvyšší soud v Norsku odmítl dovolání Česky Evy Michalákové, důvod odmítnutí neuvedl. Informoval o tom petiční výbor na podporu rodiny Michalákových. Ta se od roku 2011 snaží o navrácení dvou synů do péče matky a ve věci se nyní plánuje obrátit na Mezinárodní soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Rozhodnutí obrátit se na soud ve Štrasburku potvrdil právní zástupce Michalákové Pavel Hasenkopf. „Máme na to teď půl roku, nicméně se budeme snažit, aby to bylo co nejrychleji, ale nikoliv na úkor kvality. Máme přislíbeno od české vlády, že nás tam podpoří a doufám, že slib premiéra Sobotky stále platí,“ řekl. Podle Hasenkopfa nemůže Evropský soud ve Štrasburku nařídit vrácení dětí, může pouze konstatovat, že Norsko porušilo lidská práva.

Petiční výbor zároveň informoval, že po ukončení soudního procesu v Norsku rodině nic nebrání v tom komunikovat přímo s pěstouny obou kluků. Po nich chce žádat plnění povinností vyplývajících z českého občanství synů. „Chystáme se oslovit přímo pěstouny a sdělit jim například to, že by se s dětmi měli dostavit na přezkoušení z českého jazyka na některou z českých škol,“ sdělil za výbor v dopisu Pavel Hasenkopf.

Kauza Michaláková přehledně: 7 momentů, proč Norové odebrali české děti

Číst článek

Rodina s pěstouny doposud nekomunikovala z obavy před tím, že by to vyvolalo následnou kritiku samotné Michalákové. Tvrdí zároveň, že nemá žádné informace o životě obou synů a norská sociální služba odmítá povolit i návštěvy prarodičů. Ti proto chytají vlastní žalobu.

Norská sociální služba Evě a Josefu Michalákovým odebrala devítiletého Davida a jedenáctiletého Denise před šesti lety. Důvodem mělo být údajné zanedbávání, fyzické týrání a sexuální zneužívání dětí ze strany otce i matky.

Podle tamní policie se podezření nepotvrdilo, přesto úřady a následně soudy považovaly zjištění za natolik závažná, že děti ponechaly u pěstounů. Od té doby chlapci žijí odděleně, každý v jiné rodině.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Jana Klementová, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme