Lišky dávají v Plzni dobrou noc. Obyvatelé si je fotí, někteří ale mají obavy z nemocí

VIDEO: Po Plzni pobíhají desítky lišek. Na sídlištích hledají potravu, které je v přírodě v zimním období nedostatek. Obyvatelé si divoká zvířata natáčí a fotí, část z nich má ale obavy. Lidé by si měli dávat pozor především na své psy, varuje vedoucí záchranné stanice živočichů. Liška by ale podle něj na člověka nezaútočila. Dodává také, že může jít o uměle odchovaná zvířata následně vypuštěná zpět do přírody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liška (ilustrační foto)

Liška (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Lišku viděli z okna žáci 3.C místní základní školy. „Paní učitelka řekla, že venku je liška, všichni jsme se šli podívat,“ vzpomíná Valerie. „Koukali jsme se na ni a pak jsme šli pracovat,“ doplňuje ji Lukáš.

Učitelka Irena Šanobová byla překvapená, když lišku uviděla. „Když jsem odkládala sešity z matematiky na okenní parapet, zahlédla jsem lišku. Říkala jsem si, že to není možné, ale bylo, a děti se šly podívat,“ přibližuje Šanobová.

Nepříliš dobrý pocit má z lišek na sídlišti zástupkyně ředitele Ivana Smoláková. „Strach mám, protože když se liška stahuje k lidem, tak je asi nemocná. Mohla by přenášet vzteklinu. Ve škole je to hodně nebezpečné, dětí je tady hodně. Pro ně je to atrakce, chtěly by ji pozorovat zblízka a neuvědomují si, jak je to nebezpečné,“ vysvětluje Smoláková.

Lišky se pohybují také na Bolevecké návsi, historicky památkově chráněné zástavbě uprostřed panelákového sídliště. Na jednu tady natrefila Kateřina Líblová, která tady s rodinou bydlí.

„Stály jsme s kamarádkou u našich vrat, povídaly jsme si a najednou se k nám blížila liška. I když jsme se ji snažily odehnat, neutíkala, tak jsme utekly my. Trošku jsme se bály. Byla až nepřiměřeně krotká, chovala se spíš jako pes a nedala se vyplašit, což nám přišlo divné,“ popisuje Líblová.

Její přítel Jaroslav Brožka lišku dokonce natočil. „Lišku jsem natočil u sousedovic vrat, vyhřívala se na sluníčku. Točil jsem ji asi minutu na telefon. Pomalu jsem se přibližoval asi na osm metrů a liška pořád seděla a hrála si s kožichem. Viděla mě, ale bylo jí úplně jedno, že se blížím,“ vzpomíná Brožka.

Může jít o nešťastná zvířata, tedy uměle odchovaná

Lišky se podle vedoucího záchranné stanice živočichů Karla Makoně nepotulují jen na Lochotíně a Bolevci, ale i na Doubravce a v Lobzích.

„Vnímám to jako podezřelou záležitost, protože je to chování, které lišky nemají úplně běžně. Spíš bych to ale spojoval s tím, že to jsou zvířata, která byla uměle odchována a do přírody vypuštěna. Je dost možné, že jde o takzvaně nešťastná zvířata, která měl někdo doma, pak jim dal svobodu nebo mu utekla, a proto se chovají takto atypicky,“ upřesňuje Makoň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky lišek chodí do Plzně pro jídlo. Obyvatelé si divoká zvířata fotí, někteří se jich bojí. Natáčela Jana Kosová

Pokud lidé lišku potkají na sídlišti, není podle něj potřeba nic dělat. „Pokud vás zvíře nějakým způsobem neohrožuje, jako že vám vniklo na oplocený pozemek, ze kterého se nemůže dostat ven, nebo spadlo do bazénu zapuštěného v zemi, tak samotný kontakt s liškou není nic, co by si zasloužilo zvláštní pozornost,“ říká vedoucí záchranné stanice živočichů.

„Samozřejmě problém může být v případě, že venčíte psa. Je to ale na vás, svého psa byste měli mít v dosahu a ovladatelného tak, aby nedošlo ke konfrontaci. Liška se psa nebojí. Dojde-li k tomu, že ji pes pronásleduje nebo napadne, tak se bude bránit, ale nezaútočila by na člověka,“ doplňuje Makoň.

Vzteklinu na 99 procent lišky nemají, protože tato nemoc se v České republice už řadu let nevyskytuje. Mohou trpět psinkou nebo echinokokózou, což je parazitární onemocnění. Každopádně by se nikdo neměl pokoušet zvířata chytat.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme