Džihádisté se radují z Trumpova výnosu: Požehnaný zákaz, pomůže naší věci

Exekutivní výnos, jímž Donald Trump ve jménu boje proti teroru uzavřel hranice USA občanům sedmi muslimských zemí, potěšil nejen Trumpovy voliče. Za „požehnaný“ ho mají sympatizanti džihádu, kteří věří, že jim získá další příznivce, informoval v pondělí britský Independent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník teroristické sítě Islámský stát (ilustrační snímek).

Bojovník teroristické sítě Islámský stát (ilustrační snímek). | Foto: VICE News | Zdroj: Repro YouTube

Islámskému státu nakloněné kanály na Telegramu (mobilní aplikace, kterou islámští extremisté využívají ke komunikaci – pozn. red.) oslavují Trumpův imigrační výnos jako „požehnaný“, píše Independent.

Připomíná přitom, že před čtrnácti lety stejně nazývali také vpád Američanů do Iráku – od „požehnané invaze“ si tehdy slibovali, že na Blízkém východě přileje oleje do ohně antiamerikanismu.

IMIGRAČNÍ VÝNOS V BODECH
- na 120 dní pozastavuje program přijímání uprchlíků
- do odvolání zákaz vstupu běžencům ze Sýrie
- na 90 dní pozastavená víza občanům Iráku, Sýrie, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu; některé kategorie víz, například diplomatická, spadají mezi výjimky
- letošní maximum přijatých uprchlíků stanoveno na 50 tisíc (limit předchozí Obamovy vlády byl 110 tisíc)
- přednost dostanou náboženské menšiny pronásledované v domovské zemi (Trump zmínil syrské křesťany)
- pozastavení programu Visa Interview Waiver (ten konzulárním úředníkům povoluje prominout osobní pohovor těm žadatelům, kteří žádají o obnovu dočasného víza v roce zániku víza)
- povoluje výjimky s ohledem na jednotlivé případy

Uplynulé desetiletí jim dalo za pravdu; teď se na Telegramu objevilo, že Trumpův výnos je tím „nejlepším vábením k islámu“, protože americké muslimy odvrátí od Západu směrem k pravé víře. Radikálové vzpomínají také na slova Anvára al-Avlakího, Američana jemenského původu a prominentního kazatele al-Káidy, který před svou smrtí prohlásil, že „Západ se nakonec obrátí proti svým muslimským občanům“.

"Zákaz nahrává ideji o srážce civilizací, kterou globální džihádisté potřebují jako pohon - aby mohli prohlašovat, že Američané jsou proti nim, že Západ je proti nim. Trumpa teď vidí potvrzovat to, co už říkali, že se děje," podotkl pro Independent Renad Mansour, odborník na oblast Blízkého východu a severní Afriky z Chatham House.

‚Velké starosti‘

Nový prezident USA v pátek podepsal exekutivní výnos, kterým pozastavil program přijímání uprchlíků; dočasně jím také zakázal vstoupit na území Spojených států občanům sedmi převážně muslimských zemí: Iráku, Íránu, Jemenu, Somálska, Súdánu, Libye a Sýrie, přičemž pro Syřany platí zákaz až do odvolání. Jako kanddát přitom Donald Trump sliboval zákaz vstupu všech muslimů na americkou půdu; později to zmírnil na občany zemí "náchylných k teroru".

Analýza Foreign Policy nicméně připomíná, že za posledních 16 let nebyl do žádného ze sedmi "zakázaných" států vystopován teroristický útok na území USA, že seznam neobsahuje Saúdskou Arábii, Egypt ani Pákistán a že velké atentáty v kalifornském San Berdadinu či floridském Orlandu spáchali američtí občané.

Uvedení Trumpova dekretu do praxe o víkendu vyústilo v četné komplikace na letištích i bouřlivé protesty. Prezident svůj krok hájí a odmítá, že by byl namířen proti muslimům. „Jedná se terorismus a bezpečnost naší země. Ve světě je přes 40 zemí, v nichž většinu obyvatelstva tvoří muslimové, a jich se tento dekret netýká,“ uvedl Trump ve svém nedělním prohlášení.

Kritiky, jak z řad veřejnosti, tak politiků, tím však neumlčel; BBC dokonce píše o „amatérismu“ Bílého domu. Republikánský senátor John McCain v neděli vyjádřil obavy z dopadu Trumpova výnosu právě v souvislosti s organizací Islámský stát. „Myslím, že výsledek nejspíš v některých ohledech poskytne ISIS další propagandu,“ řekl McCain v rozhovoru se stanicí CBS.

McCain v nedělním společném prohlášení s Lindsey Grahamem mimo jiné varoval, že Trumpovým dekretem může Amerika samu sebe zranit v boji proti terorismu a že si jím znepřátelí klíčové muslimské spojence. "Obáváme se, že tento exekutivní výnos může spíše pomoci verbířům teroristů, než zlepšit naši bezpečnost," uvedli senátoři.

Britové se bouří proti plánované návštěvě Trumpa. Petici už podepsal přes milion lidí

Číst článek

McCain upozornil také na irácké občany, kteří navázali spojenectví s armádou USA. „Co iráčtí piloti, kteří se v Tucsonu v Arizoně učí létat se (stíhačkami) F-16?“ připomněl McCain s tím, že mu další osud Iráčanů „dělá velké starosti“. Foreign Policy už citovala jednoho z propagandistů IS, který výnos využil k zastrašení s Američany spolupracujících muslimů: "Psi kříže už by teď měli znát svou cenu. Bezcenní!"

‚Mám velmi krásný plán‘

Ostře proti Trumpovi vystoupil šéf íránské diplomacie Džavád Zaríf, který páteční výnos nazval „skvělým dárkem pro extremisty a jejich stoupence“ a dodal, že „kolektivní diskriminace napomáhá verbířům teroristů“; Írán také popudilo, že na listinu „zakázaných“ zemí nebyla zařazena Saúdská Arábie a „některé další země, které sehrály roli v (teroristickém) útoku z 11. září.“

V Iráku, kde jsou Spojené státy masivně zapojené do ozbrojené kampaně proti džihádistickému Islámskému státu, už zahraniční výbor parlamentu vyzval vládu k odvetným opatřením.

"Popravdě, ISIS už pro Irák není zásadní hrozbou. Je to spíš nepředvídatelnost a neuvážené kroky a myšlenky nové vlády USA, co ohrožuje naši rodící se demokracii," míní poradce irácké vlády Luaj al-Chatíb. Trumpův výnos pokládá za drastický a chaotický, řekl Foreign Policy a varoval, že dekret poskytne extremistům z Islámského státu a dalších nebezpečných skupin "velmi potřebné záchranné lano".

Předseda sboru náčelníků štábů Joseph Dunford a iráčtí vojáci s vlajkou Islámského státu ukořistěnou v Mosulu | Foto: flickr.com CC BY 2.0 Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Kandidát Trump během kampaně opakovaně inzeroval svůj tajný plán, jak porazit Islámský stát. „(Znám) absolutní cestu k porážce ISIS a bude rozhodná a rychlá a velmi krásná,“ prohlásil například. O detailech plánu se už nešířil, údajně kvůli tomu, aby teroristy nevaroval. Prezident Trump ovšem na „krásný“ plán patrně zapomněl, napsal Forbes: v sobotu 28. ledna nařídil svému štábu, aby „vypracoval komplexní plán, jak porazit ISIS.“

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme