Poláci zveřejnili jména esesáků z Osvětimi. Je jich 8500

Polský Institut národní paměti (IPN), který se věnuje vyšetřování zločinů komunismu a nacismu, zveřejnil na internetu seznam dozorců v německém koncentračním a vyhlazovacím táboře Osvětim, čítající 8500 jmen. Podle expertů jde o první takovou databázi v Polsku a zřejmě i na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlakové koleje uvnitř tábora a hlavní brána nazývaná "Brána Smrti". Foto: Stanisław Mucha, 1945

Vlakové koleje uvnitř tábora a hlavní brána nazývaná "Brána Smrti". Foto: Stanisław Mucha, 1945 | Foto: Stanisław Mucha | Zdroj: Státní muzeum Osvětim

„Začínáme od Osvětimi, ale budeme se věnovat i dalším táborům,“ přislíbil šéf IPN Jarosław Szarek, který označil dnešek za historický den. Posádku esesáků v Osvětimi se podle něj povedlo dát dohromady i díky tomu, že IPN disponuje vlastními prokurátory. Údaje o dozorcích jsou podle něj i odpovědí na mylná tvrzení o „polských koncentračních táborech“. Ve skutečnosti šlo o nacistické tábory v okupovaném Polsku, resp. Osvětim byla za války přičleněna k Německu.

Dva roky kauzy Peroutka. Článek Hitler je gentleman jsem četl, trvá na svém Zeman

Číst článek

„Tato databáze je výsledkem dlouholetého bádání. Němci nařídili vězňům spálit dokumenty o táboře. Je jistým paradoxem, že v současnosti máme více seznamů obětí, než dokumentů o katech,“ uvedl ředitel osvětimského muzea Piotr Cywiński.

V databázi figuruje 8500 jmen esesáků, kteří v táboře působili od jeho vzniku do likvidace. „Několik desítek těchto lidí stále žije,“ poznamenal list Gazeta Wyborcza.

Databáze je výsledkem vyšetřování, obnoveného komisí pro stíhání zločinů proti polskému národu v roce 2011 na základě práce profesora Aleksandra Lasika. Tomu se podařilo shromáždit údaje o celkem 25 000 esesácích, působících v koncentračních táborech v letech 1939 až 1945.

Posádka Osvětimi čítala v různých období od několika stovek až po 4480 esesáků a 71 dozorkyň v lednu 1945, kdy tábor evakuovali před blížící se sovětskou armádou. Necelých 12 procent bylo po válce odsouzeno.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme