Trump vyhodil ministryni spravedlnosti, odmítla bránit jeho migrační výnos

Ve Spojených státech narůstá odpor proti prezidentovu zákazu vstupu uprchlíků a obyvatel sedmi muslimských států do země. Poslední obětí vzdoru je úřadující ministryně spravedlnosti Sally Yatesová, kterou Donald Trump zbavil místa poté, co se postavila proti opatření. Zákaz rozpoutal pouliční protesty, kritizují ho i zákonodárci z obou stran. Trump krok hájí tím, že má zajistit národní bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sally Yatesová, odvolaná ministryně spravedlnosti.

Sally Yatesová, odvolaná ministryně spravedlnosti. | Zdroj: Reuters

Yatesová přišla o práci, když prohlásila, že resort nebude sporné nařízení bránit u soudu. Zároveň vysvětlila, že si není jista legálností Trumpova exekutivního příkazu.

Platnost jejích výhrad ale byla silně omezena, protože nový ministr spravedlnosti Jeff Sessions bude nejspíš brzy v Senátu schválen.

Ministerstvo bude pod Sessionsovým řízením podle CNN Trumpův dekret "agresivně obhajovat". Prezident navíc může Yatesovou uvolnit z funkce ještě dřív, než bude Sessionsova nominace schválena.

Yatesovou jmenoval do funkce ještě bývalý prezident Barack Obama. Úřad měla vést do jmenování nového ministra.

Připomeňme, že exekutivní příkaz s okamžitou platností pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků. Trump ho podepsal minulý pátek. Příkaz rovněž na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Týká se sedmi států - Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu.

Dekret z dílny poradce

Podle agentury Reuters stojí za kontroverzním dekretem stojí prezidentský poradce Steve Bannon. Ten je mnohými považován za problematického politika s rasistickými a antisemitskými názory.

Donald Trump a Steve Bannon. | Foto: Reuters

Spolu s Bannonem se na přípravě Trumpova dekretu podílel jeho blízký spojenec, politický poradce Bílého domu Stephen Miller. "Celou tuto operaci měli na starosti," citovala agentura vysoce postaveného ministerského úředníka.

V původním návrhu byl paragraf, který vyjímal z platnosti dekretu cizince s trvalým pobytem v USA, tedy držitele takzvaných zelených karet. Bannon ale rychle toto ustanovení zavrhl. Bílý dům podle pracovníků ministerstva pro vnitřní bezpečnost své rozhodnutí nekonzultoval s imigračními, celními ani pasovými úřady. Nikdo proto dodnes neví, jak rozhodnutí vykonávat.

Bannon vykonává funkci hlavního stratéga Bílého domu a jeho jmenování nepodléhá schvalovacímu procesu v Senátu. V prvních deseti dnech Trumpova mandátu se stále objevoval po jeho boku. Pod kontrolou má podle Reuters veškeré písemnosti Bílého domu a Národní bezpečnostní rady, jejímž členem se stal. Dokumenty, k nimž má výhrady, odesílá zpět k přepracování.

Bezmocní demokraté

Demokratičtí zákonodárci ve Washingtonu před sídlem Nejvyššího soudu vyzvali prezidenta, aby zákaz zrušil.

Podle šéfky demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové opatření není v zájmu americké bezpečnosti.

Proti zákazu se ve speciální depeši vyslovilo také několik set amerických diplomatů. Varují, že Spojené státy vysílají muslimskému světu špatný signál.

Lenka Kabrhelová, Michal Žák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme