Počasí komplikuje dopravu. U Mníšku nehoda kamionu zablokovala dálnici

Západní, jižní, střední Čechy a Prahu pokryla v noci na úterý nová vrstva sněhu. Sněžení a smíšené srážky komplikují hlavně kamionovou dopravu. U Mníšku pod Brdy je uzavřena dálnice D4. Kvůli sněhu je omezen vlakový provoz na nymburském nádraží, na Liberecku jsou uzavřené některé silnice. Meteorologové varují před ledovkou především v jihozápadní polovině Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči museli u obce Kočí na Chrudimsku v Pardubickém kraji vyprošťovat kamion

Hasiči museli u obce Kočí na Chrudimsku v Pardubickém kraji vyprošťovat kamion | Foto: Dan Kada

„Stále se mohou zejména v jihozápadní polovině Čech vyskytovat mrznoucí srážky. Riziko tvorby ledovky bude během dne postupně klesat a večer už by mělo většinou jen sněžit,“ říká meteoroložka Jana Hujslová. Do středečního rána má nasněžit až šesti centimetrů nového sněhu.

Úterní teploty se budou nejčastěji pohybovat od minus tří až po plus jeden stupeň, na jihozápadě až tři stupně nad nulou. Na horách bude kolem minus dvou stupňů.

V Praze bez komplikací

Řidiči momentálně projedou Prahou bez větších komplikací. Napadaný sníh přímo v metropoli a jejím okolí odklízí přes 120 čisticích strojů. Silničáři proto zatím nemuseli uzavřít žádnou silnici.

„Komunikace jsou převážně mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu a sjízdné se zvýšenou opatrností,“ říká mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Dálnice jsou v úterý ráno většinou sjízdné. U Mníšku pod Brdy je uzavřena dálnice D4 kvůli nehodě kamionu, která se obešla bez zranění. Na D1 směrem do Brna Ředitelství silnic a dálnic varuje před kluzkou vozovkou u Humpolce, namrzlá může být i D5 v úseku od německých hranic do Plzně.

Zvýšená opatrnost na středočeských silnicích

Příjezdy do Prahy jsou většinou sjízdné, na hradecké dálnici je ale nízká viditelnost, místy jen sto metrů. Dálnice D4 je kvůli nehodě nákladního auta na 17,5 kilometru ve směru na Prahu uzavřena. Problémy hlásí také železnice, kde je kvůli sněhu omezen provoz na nymburském nádraží. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření leží na Pražském okruhu, dálnici D5 a D8. Silničáři hlásí dva uvízlé kamiony.

Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou Pražský okruh a dálnice D4, D5, D6 a D8 a některé silnice prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Příbramsku, Kladensku a Rakovnicku. Ve všech okresech jsou pak pouze se zvýšenou opatrností sjízdné silnice nižších tříd.

Sněhové jazyky na Liberecku

V Libereckém kraji napadlo přes noc a v úterý ráno zhruba pět centimetrů nového sněhu. Problémy mají třeba kamiony ve stoupáních. Zvyšuje se i počet nehod. Ve vyšších polohách a na horách jsou sněhové jazyky.

Ty místy zasahují až dva metry směrem do silnice. V terénu mají silničáři všechny sypací vozy, radlice na odklízení sněhu ale nenasadili. Uzavřena zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice z Mníšku na Frýdlant a česko-polský přechod v Habarticích.

Královéhradecko ojediněle s ledovkou

V Královéhradeckém kraji na některých silnicích vítr začal tvořit sněhové jazyky a návěje, například na Jičínsku v okolí obcí Příchov, Markvartice, Stéblovice, Jinolice a Kněžnice a ve vyšších polohách na Náchodsku. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní. Teploty se ráno pohybovaly od minus pěti do minus devíti stupňů. Přes den by mělo být převážně zataženo s občasným sněžením. Ojediněle se čeká mrznoucí déšť s tvorbou ledovky.

Sníh a déšť v Jihočeském kraji

Všechny vozovky v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Strakonicku a Prachaticku může dopravu komplikovat mrznoucí déšť, na Jindřichohradecku zase sněhové přeháňky.

Závěje na Vysočině

Na Vysočině dnes sněží a silnice se v celém kraji zavívají. Sjízdné jsou s velkou opatrností. Ujetá vrstva nového sněhu leží i na hlavních trasách, řekl Tomáš Krejčí z dispečinku krajské správy a údržby. Silnice mezi obcemi Rankov a Čachotín poblíž Chotěboře byla uzavřena, kvůli porouchanému autobusu tam nemůže projet pluh. Podle meteorologů musejí řidiči se sněžením a sněhovými jazyky na Vysočině počítat i přes den.

Vítr ve Zlínském kraji

Dopravu ve Zlínském kraji místy komplikují silný vítr a sněhové přeháňky. Na horách Vsetínska silnice nižších tříd stále pokrývá zledovatělá vrstva sněhu. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé a vlhké nebo holé, suché a vymrzlé.

ČTK, Český rozhlas, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme