Češi unesení v Libanonu se chtějí soudit. Stát definitivně zamítl jejich žádost o odškodnění

Češi uneseni v Libanonu se chtějí soudit. Radiožurnálu to řekl jeden z unesených - advokát Jan Švarc. Úřady čtveřici definitivně zamítly vyplatit odškodné čtyřicet milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud

Soud | Foto: Fotobanka Pixabay

Peníze čtveřice požadovala po státu kvůli tomu, že prý nedokázal únosu zabránit. Advokát Jan Švarc, který byl také mezi unesenými, nechtěl komentovat, kolik peněz budou u soudu požadovat.

Žádost zamítla tři ministerstva - mezi nimi i resort spravedlnosti. Podle něj muži nemají na peníze nárok. „Tuto žádost jsme v souladu se zákonem o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci vyhodnotili jako neopodstatněnou a na základě toho jsme žádost čtyř Čechů usnesených v Libanonu zamítli,“ zdůvodňuje rozhodnutí mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Peníze chtěli Češi po státu kvůli tomu, že prý nedokázal únosu zabránit. Advokát Švarc ale nechtěl komentovat, kolik peněz budou přesně požadovat.

Muži zmizeli v červenci 2015 v libanonském údolí Bikaá, do Česka se vrátili loni počátkem února. K žádosti o odškodnění se tehdy nepřipojil jen vojenský zpravodajec Martin Psík.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme