Písmo jako 'agent Bolek'. Walesa spolupracoval s komunistickou policií, tvrdí grafologové

Bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny míru Lech Walesa vědomě spolupracoval s komunistickou tajnou policií. V úterý to potvrdil polský Institut národní paměti. Walesa to ale popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý polský prezident Lech Walesa

Bývalý polský prezident Lech Walesa | Foto: European Commission Audiovisual service

Grafologové zkoumali několik set stran dokumentů odhalených předloni v pozůstalosti generála a bývalého ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka. Nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý polský prezident podle nich na začátku sedmdesátých let za peníze opravdu donášel na své kolegy. Walesovo písmo se shoduje s písmem agenta komunistické tajné policie pod krycím jménem Bolek.

Zemřel Przemyslaw Walesa, syn bývalého prezidenta Polska. Bylo mu 43 let

Číst článek

Podle šéfa polského Institutu národní paměti Jaroslawa Szareka badatelé ústavu po dlouholetém výzkumu dokázali, že Walesa byl od prosince 1970 do června 1976 tajným spolupracovníkem tajné policie, donášel na své kolegy a bral za to peníze.

„Posudek je komplexní, jasný a důsledný. Závěry obsažené v posudku jsou jednoznačné a nenechávají žádné pochybnosti. Vyplývá z nich, že závazek ke spolupráci s Bezpečnostní službou ze dne 21. prosince 1970 byl podepsaný Lechem Walesou,“ řekl prokurátor Institutu národní paměti Andrzej Pozorski.

Polská veřejnost je rozdělená

Poláci nevědí, co si mají o celé kauze myslet. Víc než třetina jich věří, že Walesa opravdu donášel. A jen o něco menší počet dotázaných si myslí, že jsou dokumenty, zkoumané Institutem národní paměti padělané. Takové byly aspoň výsledky loňského průzkumu vládní agentury CBOS - Centra pro výzkum veřejného mínění.

„Myslím, že už to není důležité. To téma už bylo mnohokrát probrané, Walesa byl mnohokrát obviněn. Tak si myslím, že další propírání téhle aféry nemá smysl. Tím spíš, že se pro naši společnost stal Lech Walesa ikonou a autoritou. Nepomáhá to Polsku a Polákům. Podle mě je to uzavřená věc,“ tvrdí pan Andrzej z Varšavy.

Tohle si ale nemyslí současné vedení Institutu národní paměti. Bývalý prezident Lech Walesa v každém případě dál svou spolupráci s komunistickou tajnou policií popírá.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme