Emoce, emoce, jsou z toho nemoce! Jak si navodit dobrou náladu krok za krokem?

30. leden 2017

Teploty pod bodem mrazu a tuhou zimu podle psychologa líp zvládnete, pokud se budete usmívat. Je veselá mysl opravdu půl zdraví?

„Na to, že přísloví o veselé mysli opravdu platí, přišli už dávno před námi. Jen jsme na to časem nějak pozapomněli,“ říká psycholog Jiří Novák. Ať chcete nebo ne, ovlivňují vás vaše emoce. Negativní pocity (strach, zlost, nespokojenost) vás dokážou vyladit tak, že snáz onemocníte.

Léčba smíchem a pozitivní sugesce

Novák vychází třeba z výzkumu psychologa Sheldona Cohena z Carnegieho univerzity v USA, který byl publikován v odborném časopise Psychosomatická medicína. Anebo z léčby smíchem (gelototerapie), které se u nás věnuje psychiatr Karel Nešpor.

„Taky určitě znáte říkanku: Emoce, emoce, jsou z toho nemoce.“ Přísloví „S úsměvem jde všechno líp“ vnímá Novák jako pozitivní sugesci. „Vidím to i u svých studentů. Pokud přijde na zkoušku pozitivně naladěný student, obvykle ji udělá. I když ne vždy umí všechno na jedničku.“ Snaha uspět je prostě už půlka úspěchu.

Naprogramujte se

S naprogramováním dobré nálady máte začít už ráno hned po probuzení:
  1. ještě v posteli si na pravou stranu v místě jater přiložte ruku a představte si, že je teplá a prohřívá vám celou oblast (játra totiž ovlivňují vaši náladu)
  2. nasaďte grimasu smíchu (podle psychologa se tak aktivuje odstředivá dráha a vzduch doběhne až do centra mozku, do oblasti radosti a slasti)

„Nenechte se odradit směšností té představy a zkuste to jen tak sami pro sebe,“ nabádá Novák. „Nejde o to, abyste se smáli nějakou řachandou, ale o vaši náladu, která ráno ještě neví, kam se naklonit. Jestli k dobrému, nebo špatnému.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio