Česká obchodní inspekce nařídila stáhnout nebezpečnou zábranu. Dítě ji může samo otevřít

Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila stáhnout z prodeje pomůcku pro rodiče, která má zabránit dětem do dvou let, aby vešly například na schodiště. Mřížovaná vrátka vyráběná v Německu a dodávaná brněnskou firmou TecTake podle inspekce nesplňují požadavky na bezpečnost a ohrožují zdraví dětí. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce | Foto: Martin Svozílek

Inspekce nechala prověřit výrobek, který se umisťují do dveřního otvoru či ke schodišti, v akreditované laboratoři. Ta odhalila, že neodpovídá normám v několika ohledech. Jedním z nich je mechanická bezpečnost. „K otevření a zavření je potřeba jen jeden úkon. Při běžném používání nelze vyloučit, že dítě zábranu samo otevře," uvedl Fröhlich. Nebezpečné jsou také vyčnívající části, za které se může dítěti zachytit oblečení.

Bezpečná není podle ČOI zábrana ani z hlediska chemického složení. „V laboratoři se zjistilo, že limity překračují chemické prvky olovo, baryum a chrom," uvedl Fröhlich. Bezpečnostní informace navíc nejsou uvedené v češtině a instrukce neobsahují všechny informace požadované normou.

Inspektorát pro Jihomoravský a Zlínský kraj vložil informaci o tomto výrobku do celoevropského systému Rapex. Výrobcem je německá firma TecTake, prodejcem je stejnojmenná firma z Brna. Obchodní značka výrobku je Türschutzgitter Kunststoff.

Nebezpečná zábrana na schody | Foto: Česká obchodní inspekce

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme