Vysvětlete nejasnosti ohledně majetku, vyzval premiér Babiše. Nerozumíte tomu, ohradil se ministr

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý vyzval ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, aby veřejnosti objasnil své minulé příjmy. Nejasnosti kolem Babišových majetkových poměrů podle premiéra nesmějí zatěžovat činnost vlády a autoritu ministerstva financí. Sobotka by podle Babiše neměl posílat vzkaz přes média. Dodal, že jako jediný politik zveřejnil všechny své příjmy od roku 1993. Zároveň vyzval předsedy ostatních stran zastoupených ve sněmovně, aby udělali totéž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. | Foto: Filip Jandourek

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že panují nejasnosti kolem původu Babišova majetku. „Je zbytečné, aby těmito podezřeními byla zatěžována činnost celé vlády a zpochybňována autorita ministerstva financí jako úřadu, který má mimo jiné dbát na řádný výběr daní," uvedl premiér.

„Ministr financí by měl co nejdříve celou věc transparentně vysvětlit a neposkytovat prostor pro útoky opozice na svou osobu i na vládu jako celek," doplnil Sobotka.

Babiš zaútočil na Českou televizi. Novináře nařkl z korupce a chce si stěžovat

Číst článek

Předseda ODS Petr Fiala předtím Sobotku vyzval, aby situaci kolem Babišova majetku řešil.

„Ministr financí nám tady nabízí různá vysvětlení, do kterých se spíše zamotává, přichází s novými verzemi toho příběhu. Ale pan premiér, který se v každém svém vystoupení ohání tím, jak má být politika transparentní, mlčí a neudělá nic," řekl Fiala. Podle něj to je neudržitelný stav a pro zachování důvěry občanů v politiku je nutné, aby se situace vyjasnila.

Babiš: Je mi líto, že tomu premiér nerozumí

Ministr financí Andrej Babiš zopakoval, že jeho příjmy jako zaměstnance po zdanění dosáhly 1,5 miliardy korun a kromě toho měl příjmy nepodléhající zdanění ve výši zhruba jedné miliardy korun.

„Takže čisté příjmy, které se nedaní, a čistý příjem, který jsem zdanil, byly asi 2,5 miliardy. Toto jsem měl od roku 1993," sdělil Babiš s tím, že jeho výdělky stačily na nákup dluhopisů jeho holdingu Agrofert v roce 2013 i na jeho živobytí.

Babiš se za výroky na adresu novinářů neomluví. Není za co, řekl

Číst článek

Sobotka měl podle Babiše příležitost se ho na výši příjmů zeptat a neměl posílat vzkaz přes média. „Mně je líto, že premiér, který byl ministrem financí, nerozumí, co to jsou hrubé daněné příjmy a příjmy, které nepodléhají zdanění," podotkl Babiš.

Vicepremiér také vyzval všechny předsedy stran zastoupených ve sněmovně, aby zveřejnili veškeré svoje příjmy od roku 1993 a výši zaplacených daní.

„Rád bych vyzval všechny předsedy parlamentních stran, a hlavně pana Sobotku, aby zveřejnili veškerý majetek a všechny svoje příjmy od roku 1993, jak jsem to udělal já, a kolik daní zaplatili. Ať to udělá pan (předseda ODS Petr) Fiala, pan Sobotka, pan (předseda TOP 09 Miroslav) Kalousek, všichni," řekl vicepremiér.

Dluhopisy Andreje Babiše

S pochybami o Babišově majetku přišel jako první server Echo24. Podle něj Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy korun.

Vicepremiér pro Deník uvedl, že jeho čisté příjmy do roku 2015 činily 1,526 miliardy korun, Echo24 ale na základě majetkových přiznání podávaných do sněmovny dospělo k závěru, že do roku 2013 Babiš vydělal 1,11 miliardy korun, což by na nákup dluhopisů nestačilo.

Babiš poté oznámil, že kromě dříve uvedených příjmů, které podléhaly zdanění, měl i nedaněné příjmy 650 milionů korun z prodeje firem, akcií a dřívějšího podnikání, takže prostředky na nákup dluhopisů měl.

Babiš kvůli nákupu dluhopisů čelí i trestnímu oznámení. Považuje ho ale za účelový krok, veškerou kritiku odmítá, je podle něj součástí politického boje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme