Omalovánky plné stromových skřítků a víl vydal Národní park Šumava

31. leden 2017

Jak naučit děti rozpoznávat stromy a pamatovat si jejich názvy? Pomůckou mohou být omalovánky, které vydal Národní park Šumava.

Za tajemstvím šumavských stromů v nich děti zavede skřítek Šumaváček a vysvětlí jim třeba to, co je to letokruh nebo jak se liší kůra stromů. Hlavně jim ale představí další stromové skřítky a víly, které ke každému stromu patří, a které ho svým oblečením i chováním charakterizují.

Děti z Klatovské mateřské školy ve Studentské ulici poznávají stromy přímo v parku. Ve třídě by jim ale mohly pomoci třeba i omalovánky, které vydal Národní park Šumava.

„Knížka se jmenuje Tajemství šumavských stromů a jako podtitul má nejen omalovánky a nejen pro děti. Je to proto, že pro někoho to budou omalovánky a ty starší děti a zároveň rodiče i prarodiče si tam mohou najít spoustu zajímavých informací o stromech, a to nejen šumavských,“ představila omalovánky jedna ze spoluautorek Miroslava Michnová.

Při otevření knížka nabízí na pravé straně omalovánky a na levé straně výukovou část. „Jsou tam buď fotografie, které nám představí ty nejdůležitější rozlišovací znaky té dané dřeviny, anebo je to uděláno formou obrázků, ale jako pomocníky jsme si vybrali šumavské skřítky. Každý druh stromu má svého skřítka, který mu nějakým způsobem pomáhá a stará se o něj. Prostě k němu patří,“ doplnila Miroslava Michnová.

Víly parádnice a skřítkové oblečení v jehličí

Skřítkové jsou vždy tomu svému stromu podobní. Jejich oblečení je z listí, jehlic či typických plodů daného druhu stromu. Například strom borovice lesní představuje skřítek Borováček a jeho kalhotky jsou stejné jako má borovice jehlice. Vyrůstají ve svazečcích a jsou na nich šišky.

Národní park Šumava vydal omalovánky plné stromových skřítků a víl

Konkrétní skřítek se objeví v knize vždy dvakrát. Poprvé vypráví o svém stromu a podruhé ukazuje něco, co je typické pro tu konkrétní dřevinu. Podle Miroslavy Michnové si děti při prohlížení knihy nejen strom vymalují a nakreslí, ale zároveň se naučí, jak strom přesně vypadá.

Jednotlivé stromy a keře nepředstavují jen skřítci, ale i víly. Jako například víla Trnečka nebo víla Vrbinka. Celkem v knize nalezneme přes dvacet stromů a keřů.

autor: en
Spustit audio