Vývoz léků, které pak scházejí českým pacientům, končí. Senátní verzi novely Sněmovna odmítla

Ministerstvo zdravotnictví získá pravomoc zakázat nebo omezit vývoz některých léků, aby nechyběly českým pacientům. Poslanci přehlasovali Senát a schválili vládní novelu zákona o léčivech, která tak už čeká jen na prezidentův podpis. Seznam medikamentů budou vytvářet odborníci podle zpráv z lékáren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prášky

Prášky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Distributoři vyváží třeba některé léky na rakovinu, nemoci srdce a cév nebo neurologické potíže, a to kvůli jejich nízkým cenám v Česku.

Když bude medikament na seznamu ministerstva a firmy ho budou chtít vyvézt, budou to muset předem ohlásit a čekat na rozhodnutí do patnácti pracovních dnů. Pokuty za porušení nových pravidel by mohly být pro distributory likvidační. Sankce je až 20 milionů korun nebo zákaz činnosti pro firmu až na dva roky.

Senát nechtěl, aby byla v zákoně dvoudenní lhůta na dodání přípravků do lékáren. Senátní návrh by zkomplikoval situaci menším farmaceutům. Sněmovnou to ale neprošlo. Původní poslaneckou verzi podpořil třeba opoziční zákonodárce Bohuslav Svoboda (ODS).

„To je varianta, která myslí na malé lékárníky. Na ten střední stav, který je pro nás tak důležitý. Jsme přesvědčeni, že tato varianta pomůže malým lékárníkům, malým lékárnám, které by při senátní variantě velice pravděpodobně v krátké době začaly zanikat,“ řekl Svoboda.

Ludvík chtěl raději dobu nezbytně nutnou

Za senátní variantu se ve Sněmovně dokonce přimlouval ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). „Tu striktní směrnici, že distributor dostane od výrobce lék do dvou pracovních dnů, nahrazuje v České republice obvyklejší právní frází, že do doby nezbytně nutné, která je v některých případech přísnější - může to být do deseti minut - a někdy je flexibilnější, protože léky se nevyrábějí na lince kontinuálně, ale jednou za čas,“ argumentoval ministr.

Proti povinnosti dodat léky do dvou dnů do lékáren je totiž Česká asociace farmaceutických firem i antimonopolní úřad. Novinku teď dostane k podpisu prezident. Poslanci v úterý také schválili vládní návrh na zjednodušení vzdělávání lékařů.

Ročně se v Česku distribuují léky za 70 miliard korun, přičemž v roce 2015 se podle Státního ústavu pro kontrolu léčivu legálně vyvezlo 6,3 milionu balení za tři miliardy korun.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme