Mladému Britovi hrozilo zajetí Islámským státem, obrátil zbraň proti sobě

Dvacetiletý Ryan Lock z Velké Británie se rozhodl spáchat sebevraždu, aby nepadl do zajetí radikálů teroristické organizace Islámský stát. Kurdové, po jejichž boku mladík bojoval, ho nyní oslavují jako hrdinu, napsala BBC s odkazem na kurdské zdroje. Lock, jenž se připojil ke kurdským milicím YPG, zemřel loni 21. prosince, a to během bojů o metropoli islamistů Rakká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát kontroluje na svém území veškerou ekonomiku, zabavuje majetky i fungující továrny

Islámský stát kontroluje na svém území veškerou ekonomiku, zabavuje majetky i fungující továrny | Foto: Voice of America, Wikimedia Commons, public domain

„Neexistují slova, která by popsala odvahu potřebnou na takový krok,“ řekl aktivista za práva Kurdů Mark Campbell. Ten provozuje webové stránky KurdishQuestion.com a je přesvědčen, že Ryan Lock připravil Islámsky stát (IS) o příležitost k „morbidní propagandě“.

Podle dostupných informací se Lock dostal spolu se čtyřmi dalšími spolubojovníky do obklíčení ve vesnici Džaabar. Boj nikdo z nich nepřežil, podle střelné rány na bradě ale Kurdové usuzují, že Brit obrátil zbraň sám proti sobě.

V úterý převezli jeho tělo do Iráku, odkud ho převezou zpátky na ostrovy. Dosud bylo Lockovo tělo v rukách IS. „Jsme vděční YPG za to, že ho přivezou domů,“ sdělil BBC mladíkův otec Jon Lock. Jeho syn, původně kuchař, odcestoval do Sýrie loni v srpnu. Je třetím britským občanem, který zemřel po boku Kurdů při boji proti IS.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme