Zoo testuje 'Tinder pro orangutany'. Primáti si budou partnery vybírat na tabletu

Zoologická zahrada Apenhel v nizozemském Apeldoornu zkouší nový způsob, jak zvýšit šance na úspěšné páření tamních orangutanů. Chtějí, aby si samice Samboji - za pomoci dotykové obrazovky - sama z mezinárodní databáze vybrala partnera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žaneta - orangutani v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Žaneta - orangutani v ZOO Dvůr Králové nad Labem | Foto: Jana Myslivečková | Zdroj: Český rozhlas

Pokus je součástí rozsáhlejšího programu zoo, která se snaží zjistit, na základě čeho si primáti vybírají partnery. Více informací by mohlo pomoct předcházet nákladním operacím, při kterých se do zahrady převeze partner ze zahraničí, ale k páření nakonec nedojde.

Zahrada Apenhel už podobný pokus vyzkoušela na šimpanzích bonobo. Test tehdy ukázal, že se primáti zajímali zejména o fotky, které ukazovaly jiné šimpanzy při páření či vzájemném drbání, píše britský The Guardian s odkazem na místní noviny Tubantia.

Zoo si teď musí poradit s problémem, jaká obrazovka by mohla „něžný“ dotyk orangutanů vydržet. O jeden tablet v kovovém rámu už ošetřovatelé během testování přišli. Podle zoologů hraje při výběru partnera u zvířat důležitou roli čich. Jaké výsledky přinese výběr pouze na základě vzhledu, chce zahrada testovat čtyři roky.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme