Rozlišil jste dobro a zlo, píší političtí vězni Sobotkovi ke kauze Srp. Mýlí se, vzkázal Hrad

Na stranu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se rozhodl nejmenovat Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu, se postavila Konfederace politických vězňů. Hrad ale na jmenování zakladatele Jazzové sekce i nadále trvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp nebude zasedat v Etické komisi pro vyznamenávání aktivních odpůrců vůči komunismu

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp nebude zasedat v Etické komisi pro vyznamenávání aktivních odpůrců vůči komunismu | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Dovolte, abychom Vám vyslovili poděkování za Váš postoj k zamyšlenému jmenování pana Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu,“ napsali za Konfederaci politických vězňů její místopředsedkyně Hana Dvořáková a Vlasta Preislerová v dopise, který Sobotka zveřejnil na svém twitterovém účtu. Konfederace oceňuje, že premiér v této kauze „dokázal jasně rozlišit hranici mezi dobrem a zlem“.

S tím ale nesouhlasí prezident Miloš Zeman, který Srpa do komise nominoval. „Konfederace politických se hluboce mýlí. Pan premiér není schopen rozlišit hranici mezi dobrem a zlem, jak prokázal právě na příkladu Karla Srpa,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident i nadále na jmenování Karla Srpa do komise trvá. „Tento názor se nezmění,“ dodal Ovčáček.

Sobotka odmítl jmenovat Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu minulý týden v úterý.

„Jsem si vědom toho, že pan Karel Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel StB. Proto nesplňuje zákonné předpoklady pro to, aby byl členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Návrhu kontrasignovat jeho členství nemohu vyhovět,“ uvedl premiér. V jeho názoru ho podpořil šéf komise Jiří Kaucký, podle kterého nesplňuje Srp podmínku spolehlivosti pro členství.

‚Intenzivně donášel StB.‘ Sobotka odmítl podepsat prezidentovo rozhodnutí jmenovat Srpa do etické komise

Číst článek

S tím ale nesouhlasí sám Srp. „Pan Sobotka vychází z podkladů, které neexistují. Protože z těch obvinění, o kterých mluví Ústav pro studium totalitních režimů, já jsem ani jedno za 20 let neviděl, ani jedno mi nebylo předloženo," řekl Srp, kterého se Zemanem pojí přátelství.

O aktivitách Srpa s StB rozhodoval Městský soud v Praze. V roce 2000 pravomocně rozhodl, že šéf Jazzové sekce byl v evidenci komunistické tajné bezpečnosti veden neoprávněně.

S rozhodnutím soudu ale nesouhlasí historici. „Pan Srp udělal velký kus dobré práce, to nikdo nepopírá, ale dopustil se pochybení, a to je věc, která se dá v archivech prokázat. To přece není v rozporu. V etické komisi by ale měli být lidé, kteří nikdy neškobrtli,“ řekl pro Českou televizi badatel Radek Schovánek z Centra pro dokumentaci totalitních režimů, podle kterého vycházel právě soud z nepřesných podkladů.

Prezident už v minulosti podobně podpořil také Jaroslava Vodičku jako šéfa Českého svazu bojovníků za svobodu. Řekl, že svaz „dlouhodobě podporuje svobodu a demokracie“, což zdůraznil tím, že udělil Vodičkovi medaili Za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Později se ale ukázalo, že spolek fakticky nefunguje a mnoho osobností ho opustilo a založilo svůj vlastní Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Prezident ale svaz i nadále podporuje. Svaz za ním mimo jiné stál v prezidentské kampani.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme