Jeden z jeho truců, reagují na Zemanův postoj k Srpovi novinářka Rakušanová a hudebník Šonka

Měl by mít Karel Srp místo v Etické komisi pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu? Touto otázkou se zabývali hosté pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus – Lída Rakušanová, spisovatelka, novinářka a členka Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu, a hudebník Lubor Šonka, člen Jazzové sekce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp nebude zasedat v Etické komisi pro vyznamenávání aktivních odpůrců vůči komunismu

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp nebude zasedat v Etické komisi pro vyznamenávání aktivních odpůrců vůči komunismu | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Etická komise nemá nic jiného pro svou legitimitu než právě pověst svých členů. Ta by měla být bezúhonná a tedy lidé v ní spolehliví. To pan Srp nesplňuje. On bohužel opravdu ve svém osobnostním portfoliu má celá léta spolupráce s StB,“ uvedla Rakušanová pro Český rozhlas Plus.

Rozlišil jste dobro a zlo, píší političtí vězni Sobotkovi ke kauze Srp. Mýlí se, vzkázal Hrad

Číst článek

Podle hudebníka a člena Jazzové sekce Lubora Šonky ale Srp před rokem 1989 také mnoha lidem pomohl. „My jsme prostě toho bolševika zlobili, jak jsme mohli,“ dodal.

„Od roku 1976 byl veden v kategorii 'důvěrník', a to měl skutečně v první fázi vlastně donášet na československé občany, kteří se stýkají s příslušníky americké ambasády. Později v roce 1979 byl převeden do kategorie 'agent' a už měl vyloženě úkol, aby se zabýval takzvanou 'závadovou mládeží'," kontrovala novinářka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsme schopni objektivně posoudit činy bývalého vedoucího Jazzové sekce Karla Srpa před rokem 89? Hosty Veroniky Sedláčkové byli novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová a hudebník Lubor Šonka.

Podle ní je potíž v tom, že se vázací akt dochovává na mikrofiších (fotomechanicky zmenšená kopie původního dokumentu, pozn. red.), nemůže se jimi tedy zabývat grafolog a soudy věc „šmahem zamítají jako nepotvrditelný podpis". „To je důvod těch osvobozujících rozsudků,“ dodala Rakušanová.

O členství Karla Srpa v Etické komisi pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunisu se nedávno dostali do sporu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a prezident Miloš Zeman. Podle premiéra Srp nesplňuje zákonnou podmínku bezúhonnosti. Čelí totiž vážnému podezření ze spolupráce s komunistickou StB. Miloš Zeman na jeho nominaci přesto stále trvá. „Kdyby byl agentem Státní bezpečnosti, asi by Státní bezpečnost na dva roky svého vlastního agenta nezavírala,“ dodal ke sporu o Srpovo členství prezident Miloš Zeman.

„Ty věci se musejí nějak vyjasnit, už jsme dospělí kluci, tak musíme vědět, co jsme vyváděli a co se dělo kolem nás,“ dodal Šonka, osobně se ho prý ale záležitost okolo Karla Srpa nedotýká.

„Nedovedu si představit, že by Miloš Zeman byl schopen uznat, že něco udělal špatně,“ přiblížila novinářka názor na postoj českého prezidenta. „Já si upřímně myslím, že to je zase jeden z jeho truců,“ shodl se s ní v rozhovoru pro Český rozhlas Plus hudebník Šonka.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme