Pivovary hospodám s EET pomáhají. Není pravda, co říká Babiš, tvrdí svaz pivovarníků

Údaje o počtu uzavřených hospod a restaurací, které poskytly pivovary Zpravodajskému webu Českého rozhlasu, jsou jen odhady, které dělají pro média, tvrdí pověřená výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Podle ní je ještě brzo na nějaké hodnocení dopadu elektronické evidence tržeb na restaurační zařízení. Více prý budeme vědět až po prvním čtvrtletí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto)

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zveřejnil, že od zavedení elektronické evidence tržeb zavřelo 104 hospod a restaurací. Zpravodajský web Českého rozhlasu od pivovarů zjistil, že zavřelo nejméně 420 zařízení. Proč si myslíte, že se ty počty tolik liší?

Nechtěla bych ten rozdíl hodnotit. Informace od jednotlivých pivovarů teprve získáváme a určitě budeme znát celkové číslo až po prvním čtvrtletí, protože v tomto období hodně restaurací zavírá nejenom z důvodu EET, ale i spousty jiných. Takže je ještě hodně brzo něco hodnotit.

Na kolik si myslíte, že jsou údaje od pivovarů přesné? Nakolik podle vás mají přehled, kolik hospod jim zavřelo?

To opravdu nevím. Důvodů, proč hospody zavírají, je mnoho. Podle mých informací čísla, která vám daly pivovary, jsou pouze odhadem. Konkrétní číslo budeme skutečně znát až po prvním čtvrtletí, kdy budeme sčítat dopady EET.

Od koho máte informaci, že údaje od pivovarů jsou pouze odhady?

Byly to ty pivovary, které jste jmenoval i vy.

O zavřených hospodách máme přehled. Co řekl Babiš, je blbost, tvrdí pivovarník Bernard

Číst článek

Stanislav Bernard, majitel pivovaru Bernard, ale v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu řekl, že údaje jeho pivovaru nejsou odhady, ale přesná čísla, protože „obchoďáci znají svůj rajón a mají přehled o uzavřených podnicích“.

Tuto informaci nemám.

Není možné, že počet zavřených hospod je tak vysoký proto, že jednotlivé hospody změnily dodavatele, název nebo majitele?

Těch důvodů může být několik. A ty, co uvádíte, to můžou být také.

Hospod je 40 000 a období, ve kterém se teď nachází, je poměrně náročné. Je také hodně nových zákonných povinností. Restaurací končí v průběhu roku několik tisíc a znovu jich je obnovováno také několik tisíc. Proto chceme hodnotit počet zavřených restaurací až s odstupem jednoho čtvrtletí. Vedle elektronické evidence a povinného kontrolního hlášení na ně také dopadne plánovaný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních, takže to období pro podniky bude velmi kritické i po prvním čtvrtletí. Potom budeme mít opět nějaká čísla, ze kterých budeme moci vycházet.

Musím říct, že se pivovary snaží hospodám maximálně pomáhat. Řada z nich dojednala pro provozovny, které prodávají jejich pivo, třeba výhodnější podmínky pro řešení EET, nabízí jim podporu zavedení softwaru a celého zařízení nebo například školení. Není to ale jen o EET, restauracím poskytují také další pomoc. Myslím si, že pivovary v této oblasti dělají, co můžou.

Podle vás je tedy vyjádření Andreje Babiše, že pivovary měly podpořit EET lepší cenovou politikou, nepravdivé?

Ano, pivovary pomáhají maximálně svým hospodám zvláště při zavádění EET do praxe.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme