Nezapomeňte na nové dálniční známky. Policie je kontroluje a rozdává pokuty

S posledním lednovým dnem skončila i platnost dálničních známek pro rok 2016. Od 1. února tak musí řidiči využívající zpoplatněné úseky mít nalepenou novou známku. Pokud nový kupon mít nebudou, hrozí jim od policistů pokuta ve výši až 5 tisíc korun. Policie začala řidiče na dálnicích kontrolovat už první den platnosti nových známek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovnice celní správy vypisuje pokutu řidiči bez platné dálniční známky

Pracovnice celní správy vypisuje pokutu řidiči bez platné dálniční známky | Foto: Luděk Hubáček | Zdroj: Český rozhlas

Kontrole celní správy se rozhodl ujet řidič ve sportovním voze, který neměl platnou dálniční známku. „Já mám manželčino auto, to je hlavní důvod... Svoje mám v servisu. Musel jsem si půjčit její a nekoupil jsem známku,“ říká řidič.

Vozidla do 3,5 tuny zaplatí za roční kupon 1500 korun, měsíční dálniční známka pak vyjde na 440 korun a desetidenní na 310 korun. Pro ostatní vozidla od 3,5 tuny je zavedeno elektronické mýtné.

Krátce poté celní správa kontroluje další řidičku, která neměla dálniční známku vylepenou vůbec. „Já jsem nezapomněla. Vyjela jsem a nikde tady nebyla benzinka. A byla jsem v zahraničí, takže jsem neměla jinou možnost to někde koupit,“ hájí se řidička.

Dálniční známky 2017: podívejte se, za kterých 111 km nově nebudete muset platit

Číst článek

Dálniční známky ale můžete zakoupit například na pobočkách České pošty a provozovnách jejích smluvních partnerů, kteří jsou k tomu oprávnění. „Nejčastější výmluvy jsou, že je dnes 1. února, že si to ten člověk neuvědomil. Před chvílí nám tady pán říkal, že dálniční známku měl koupenou, ale nevylepenou. Říkal, že je mráz a že ji nemohl vylepit,“ popisuje nejčastější výmluvy řidičů mluvčí celní správy Středočeského kraje Yvona Matějková.

Během dvou hodin celní správa Středočeského kraje zastavila celkem pět řidičů, kteří měli nějaký problém s dálniční známkou. Pokuta řidičům hrozí nejen za neplatnou známku, ale i třeba za špatně vyplněný ústřižek a za nesloupnutou starou dálniční známku.

Ministr dopravy Daniel Ťok představuje podobu nových dálničních známek pro rok 2017.

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

Celní správa pokutuje řidičku bez dálniční známky | Foto: Luděk Hubáček

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme