Igelitové tašky už nemají být v obchodech zadarmo. Zákon o obalech poslali poslanci do závěrečného čtení

Plastové tašky v obchodech by od příštího roku už nemusely být zadarmo. Podpořila to sněmovna, když poslala do závěrečného kola projednávání vládní návrh zákona o obalech. Zadarmo by zůstaly jen ty nejtenčí sáčky - třeba na pečivo nebo uzeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitová taška - igelitka

Igelitová taška - igelitka | Foto: CC BY 2.0, Kate Ter Haar

Lidé před pražskými obchody většinou se zpoplatněním igelitek problém neměli. Na nákupy se snaží mít výhradně svoji tašku, zpoplatnit by ale podle nich stačili jen papírové, zmínili dva zákazníci.

Novela navazuje na předpisy Evropské unie a chce omezit plastový odpad. Ve velkých obchodech už teď stojí většinou igelitky několik korun. Předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček upozorňuje na rizika vládní novinky. "Pro firmy je to další drobná zátěž. Motivovat bychom měli někoho, aby se choval ekologicky, ne někoho sankcionovat za to, pokud nebude něco zpoplatňovat," uvedl Havlíček.

Cenu tašky si určí obchodníci sami. Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO rozhodnutí poslanců přivítal. Proti zpoplatnění tašek nic nenamítali. Debata ještě bude o tom, kolik obalového odpadu se má recyklovat.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme