Rozptylové podmínky se opět zhoršily. V Praze a v dalších čtyřech krajích platí smogová situace

Meteorologové vyhlásili ve čtvrtek časně ráno v Praze, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji znovu smogovou situaci kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu. Situace se ale ještě může zhoršovat, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od středečního večera platí signál regulace v Moravskoslezském kraji na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog a mlha nad pardubickým nádražím

Smog a mlha nad pardubickým nádražím | Foto: Honza Ptáček

Meteorologové upozornili, že v blízké době se můžou rozptylové podmínky zhoršovat a může být vyhlášen přísnější signál regulace, během něhož musejí některé podniky s prašnými provozy omezit výrobu.

Pražský magistrát proto znovu vyzval řidiče z Prahy i ty, kteří do hlavního města dojíždějí, aby kvůli smogu nechali auta doma a využili veřejnou dopravu. Při minulém vyhlášení smogové situace a regulace radní zvažovali, že zavedou MHD zdarma. Mezitím ale meteorologové varování odvolali. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) tehdy řekl, že pokud by se ovzduší opět zhoršilo, bude se tím podle něho městská rada znovu zabývat a MHD zdarma bude.

Česko a prach? Čtvrtina stanic loni hlásila překročení limitů. Podívejte se, jak se dýchá u vás

Číst článek

Omezení pro automobily město nechystá. Na zavedení veřejné dopravy zdarma byl připraven i Středočeský kraj, pokud by toto opatření zavedla i Praha.

Meteorologové vyhlásili smogovou situaci ve čtvrtek časně ráno také ve Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Na severu Moravy na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí od středečního večera dokonce signál regulace.

Lidé by měli omezit jízdu auty

V Praze byla letos vyhlášena smogová situace poprvé 20. ledna, další den i regulace. Po čtyřech dnech se rozptylové podmínky zlepšily. Ve středních Čechách platilo upozornění na smog od 19. do 24. ledna. Ve stejných dnech trápil znečištěný vzduch i další české i moravské kraje.

Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu ve vzduchu by lidé měli omezit jízdu auty. Meteorologové také doporučují osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže spojené s větší frekvencí dýchání.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. Pokud se rozptylové podmínky zhorší ještě víc, je vyhlášena regulace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme