BBC si všímá Chovancova boje proti dezinformacím i Ovčáčkova zesměšňování úřadu

O nový útvar ministerstva vnitra se zajímají nejen tuzemská, ale také zahraniční média. Ve čtvrtek se na jeho fungování zaměřil také britský zpravodajský server BBC, který připomněl nejen důvody, proč Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám vzniklo, ale také to, jakým výzvám od prvopočátku čelí, včetně přístupu českého prezidenta a jeho mluvčího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

„To video je šokující. Kamerový záznam ukazuje skupinku mladistvých, jak stojí kolem dívky. Následuje souboj a na záběru se objevuje, jak jeden z mladíků dupne dívce na hlavu,“ začíná zpráva BBC.

Video, které se hojně sdílelo na sociálních sítích a bylo v Česku diskutovaným tématem, se objevilo podle britského serveru také na facebookové stránce „Never Again Canada“ s popiskem: „Islamističtí migranti se snaží chytit a znásilnit dívku někde v Evropě.“

'Premiér tu není od toho, aby školil prezidenta.' Sobotka odmítá přesvědčovat Zemana o smyslu centra proti terorismu

Číst článek

Na českém ministerstvu vnitra záznam poznali, pochází totiž z kamer před Policejním prezidiem v Praze. „Stalo se to ‚někde v Evropě‘ – stalo se to přímo tady v Praze. Záznam se objevil všude v lokálních zprávách, když k incidentu došlo minulý rok na jaře,“ řekl pro BBC David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality.

„Nešlo ale o islámské přistěhovalce. Byli to čeští občané spojeni s lokální drogovou scénou. Vypořádávali si účty,“ pokračoval s vysvětlením. Prokazatelně nepravdivého příběhu si všiml nový útvar ministerstva Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které má Chovanec formálně na starosti a které začalo fungovat minulý měsíc.

V původním textu jsme namísto ředitele odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Davida Chovance chybně uvedli ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD. Za chybu se čtenářům omlouváme.

Jde o dezinformaci? Třikrát ano

Chovanec serveru vysvětlil, že centrum posuzuje dezinformace pomocí tří otázek: Jedná se o dezinformaci? Máme k dispozici zveřejnitelná fakta, abychom mohli dezinformaci vyvrátit? Představuje hrozbu pro vnitřní bezpečnost země? V případě výše zmiňovaného videa bylo odpovědí na všechny otázky jasné ano. Proto byl příběh krátce na to uveden na pravou míru a vysvětlen na stránce a Twitteru centra, popsala BBC.

Server zároveň upozornil, že centrum bylo zřízeno, aby bojovalo s dezinformacemi, které podle mnohých představitelů vytváří Kreml za cílem oslabit demokracii před parlamentními a prezidentskými volbami.

V případě, na kterém se autor článku snaží vysvětlit fungování CTHH, nic nenaznačuje tomu, že by šlo o šíření dezinformací proruskými "trolly". Facebooková stránka Never Again Canada je totiž proizraelská se silně islamofobním nádechem.

Chovanec pro BBC ale vysvětlil, že zdroj informace je do značné míry irelevantní – nový útvar totiž primárně nezkoumá, na jakých webech se zpráva vyskytuje a jakým způsobem se šíří, ale to, co obsahuje.

Ideologové, nebo odvážní bojovníci s propagandou? Think tank Evropské hodnoty dráždí politiky

Číst článek

Prezident, který obhajuje Rusko

Mimo něj BBC o problematice dezinformačních webů hovořila také s Jakubem Jandou z think-thanku Evropské hodnoty. Ten pro server uvedl, že v Česku existuje okolo 60 webů, které uveřejňují falešné či "přehnané" zprávy. Většinu z nich lze přitom vysledovat právě do Ruska. Tyto weby mají podle něj tři cíle:

„Jeden je prakticky napadání politiků, kteří zastávají nějaká zásadní stanoviska proti agresivní ruské zahraniční politice, na Ukrajině například. Druhým cílem je podpora těch politiků, kteří mají velmi proruské postoje, jako je český prezident. Třetí je dlouhodobý cíl, útoky na české členství v EU,“ řekl Janda.

Problém je podle něj i to, že je těžko rozpoznatelné, kdo za těmito weby doopravdy stojí. BBC zároveň upozorňuje ještě na jeden fakt: český skromný pokus o identifikaci nejzávažnějších případů dezinformací nevítají zdaleka všichni.

Server si mimo jiné všímá kritiky českého prezidenta, který podle BBC často obhajuje ruskou zahraniční politiku. V článku zmiňuje ale také mluvčího Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka, který „pravidelně zesměšňuje nový útvar, a dokonce založil parodický twitterový účet československého cenzurního úřadu z komunistické éry“.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme