Oborou ve Skalici u České Lípy se prohánějí jeleni a daňci. Moc rádi se nemají

2. únor 2017
Česko – země neznámá

Mezi Novým Borem a Českou Lípou leží protáhlá obec Skalice u České Lípy. Chlubí se řadou přírodních i nemovitých kulturních památek a také železničními viadukty. Jednotlivé zajímavosti propojuje naučná stezka. A jedno ze zastavení láká k návštěvě obory s jeleny a daňky.

Nejmenší obora českolipského okresu se nachází na okraji Skalice v malebném údolí pod Českým kopcem, kterým protéká potok Sporka. Obora, kterou založil bývalý profesionální hasič Jaroslav Tatarkovič, má zhruba deset hektarů a uznána byla v roce 2002.

Už na přelomu 80. a 90. let choval Jaroslav Tatarkovič na území dnešní obory černou zvěř. Jeho chov ale nebyl uznán za oboru a navíc v roce 1996 vandalové natolik poničili oplocení, že zhruba 40 divočáků uteklo do volné přírody. Chov černé zvěře byl fyzicky i finančně náročný, a tak se další využití údolí posunulo k chovu jelenů a daňků.

Jelení zvěř byla do obory dovezená z Krušných hor a ze Šumavy, dančí má původ v oborách Veltrusy a Volský Žlab. Na pohled vypadá kombinace dančí a jelení zvěře nádherně, o něco horší je to s jejich vzájemnými vztahy. Majestátný jelen je pánem lesa a tedy i obory. O poznání menší daněk evropský je ovšem dost temperamentní a nezřídka se během roku pouští do soubojů s jelenem, i když jde o předem prohraný zápas. Samozřejmě se proti sobě staví i sami daňci a jejich souboje někdy končí fatálně.

Jelen v době říje

Krmit se musí každý den

Jaroslav Tatarkovič zvěř celoročně přikrmuje, a tak je v dobré kondici i přes zimu. Cílem obory je nejen chov, ale i výzkum výživy a také propagace estetického cítění a vztahu k přírodě. Ten zde získávají především děti, které chodí do obory na exkurze.

Přijít ale může každý, kdo má zájem pokochat se krásou přírody a třeba si také poslechnout zajímavé povídání pana Tatarkoviče. Je ale lepší se předem objednat, protože práce s oborou je spousta. Denně se musí dvakrát obejít a zkontrolovat stav oplocení z kulatiny. Vandalství se i tady čas od času projeví, dokonce zde mají i zkušenost s pytláky.

Denně, bez ohledu na počasí či zdraví chovatele, musí zvěř dostat krmení. Ať je horko nebo mráz, ať jsou i jiné zájmy, zvěř nemůže zůstat hladovět. Seno, jadrné, dužnaté a další krmivo vyjde ročně na 270 000 korun.

Daněk evropský v létě

Obory si váží obě sousední města, a tak alespoň část peněz na krmení, letos to je dohromady 70 000 korun, dostala obora od Nového Boru a České Lípy. Do obory rádi míří fotografové ale i myslivci, především v době říje, která nabízí nádherné zážitky pro oko i uchu. Obora ve Skalici u České Lípy stojí za návštěvu v každé roční době.

Spustit audio