'Náš kandidát musí skončit,' ozývá se z řad francouzských republikánů. Fillona chtějí vyměnit

Ve Francii sílí tlak na prezidentského kandidáta umírněné pravice Françoise Fillona, aby v důsledku skandálu kolem své manželky odstoupil z kampaně. Vyměnit ho chce stále více jeho stranických kolegů, podle kterých již není s to volby vyhrát. Napětí kolem Fillona se ve čtvrtek podle tamních médií zvýšilo poté, co televizní stanice France 2 oznámila, že večer zveřejní starší nahrávku, která zpochybňuje nynější tvrzení kandidáta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

François Fillon s manželkou Penelope

François Fillon s manželkou Penelope | Zdroj: Reuters

„Myslím, že náš kandidát musí skončit," prohlásil ve středu večer v horní komoře parlamentu senátor Alain Houpert z Fillonovy strany Republikáni.

„Potřebujeme změnit taktiku, strategii. Musí se to stát rychle, dnes," řekl ve čtvrtek v rozhlasové stanici RTL konzervativní zákonodárce Georges Fennech. Poslanec Philippe Gosselin vyzval expremiéra Alaina Juppého, který s Fillonem prohrál ve stranických primárkách, aby začal uvažovat o převzetí kandidatury.

Fillon vyplatil manželce za práci asistentky skoro milion eur, vstupní kartu do parlamentu ale neměla

Číst článek

Někteří členové strany naopak stále vybízejí k další podpoře Fillona, ale hlasy mnohých z nich podle komentářů nejspíš ustanou po večerním pořadu veřejnoprávní televize France 2. Stanice dnes oznámila, že zveřejní ukázky z rozhovoru, v němž Penelope Fillonová před lety popřela nynější tvrzení manžela, že léta pracovala jako placená parlamentní asistentka.

Skandál vyvolal francouzský týdeník Le Canard enchaîné, který od minulého týdne postupně napsal, že Fillonová jako asistentka svého muže a poté jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně inkasovala celkem 831 440 eur, v přepočtu 22,5 milionu korun, a kromě toho si přišla na zhruba 100 tisíc eur, tedy asi 2,7 milionu korun, v listu La Revue des deux mondes, přičemž v něm vyšlo jen málo jejích článků.

Odměny pro ženu, pro děti

Fillon jako někdejší poslanec podle časopisu také odměnil dvě ze svých dětí během jejich studií částkou 84 tisíc eur, zhruba 2,3 milionu korun, coby své asistenty. Zaměstnávání příbuzných zákonodárce není ve Francii nelegální, fiktivní zaměstnání však ano.

Zarazila rovněž výše vyplacených částek. Justice začala již minulý týden případ vyšetřovat a Fillonovi, jeho ženě, nebo oběma hrozí trestní stíhání. Fillon jakoukoli vinu popírá a v obvinění vidí snahu vládní levice zdiskreditovat ho před volbami. Stále trvá na tom, že manželka dostala peníze za odvedenou práci.

„Nikdy jsem nebyla asistentkou svého manžela," řekla podle France 2 Fillonová v rozhovoru, který v květnu 2007 poskytla britskému týdeníku Sunday Telegraph. Francouzská televize, která nyní našla nahrávku rozhovoru, má přitom jistotu, že Fillonová dostávala nejméně v letech 1998 až 2002 od manžela plat jako jeho parlamentní asistentka, zdůraznila moderátorka investigativního pořadu televize Envoyé spécial, v překladu Zvláštní dopisovatel, Elise Lucetová.

Média ve čtvrtek zveřejnila výsledek bleskového průzkumu, podle kterého si 69 procent Francouzů přeje, aby Fillon odešel z kampaně. Ve středu zveřejněný výsledek ankety ukázal, že dosud favorizovaný Fillon by nyní nepostoupil do druhého kola.

Novým favoritem nadcházejících prezidentských voleb ve Francii se podle průzkumu stal nezávislý centrista Emmanuel Macron.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme