Ruský politik leží v nemocnici s příznaky těžké otravy, jeho stav je vážný. Stejně jako před dvěma lety

Jeden z hlavních ruských opozičních politiků Vladimir Kara-Murza mladší byl dnes převezen s příznaky těžké otravy do nemocnice a umístěn na jednotku intenzivní péče. Oznámil to na svém webu list Moskovskij komsomolec. Charakter onemocnění je podle něj prakticky shodný s kolapsem, který Kara-Murzu postihl před necelými dvěma lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza.

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza. | Foto: Wikimedia Commons

Pětatřicetiletý ruský disident byl blízkým spolupracovníkem jednoho z vůdců ruské opozice Borise Němcova, který byl před dvěma lety zastřelen v centru Moskvy. V současné době Kara-Murza působí jako celostátní koordinátor organizace Otevřené Rusko, kterou založil Michail Chodorkovskij. Oponent Kremlu a někdejší miliardář vězněný dlouhá léta za údajné defraudace a krádeže ropy žije nyní v exilu.

Zavraždili mi přítele. Bojoval za věci, kvůli kterým naše vláda zabíjí, říká ruská režisérka

Číst článek

Na jaře 2015 byl Kara-Murza spěšně hospitalizován s diagnózou selhání ledvin a ocitl se na pokraji smrti. Muž, který úzce spolupracoval rovněž s v únoru zavražděným opozičním politikem Borisem Němcovem, tehdy zkolaboval 26. května - pouhý den poté, co Otevřené Rusko zveřejnilo dokument, v němž obvinilo režim čečenského vůdce Ramzana Kadyrova z rozsáhlého porušování lidských práv a korupce. Podle lékařů byl otráven.

Se stejnými příznaky byl politik převezen do nemocnice i tento čtvrtek. Podle ošetřujících lékařů je jeho stav vážný.

Když byl Kara-Murza po první otravě v roce 2015 propuštěn z nemocnice, léčil se v zahraničí. Po návratu do Ruska podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z otravy. Doložil je analýzami zahraničních klinik, které údajně potvrzovaly vysokou přítomnost jedovatých látek v krvi. Výsledky vyšetřování Kara-Murza dodnes nezná, napsal Moskovskij komsomolec.

Otevřené Rusko nedávno oznámilo, že vyšle svého kandidáta do prezidentských voleb, jež se uskuteční příští rok. V loňských parlamentních volbách se hnutí Michaila Chodorkovského neúspěšně pokusilo získat křesla ve Státní dumě.

ČTK, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme