'Byl jsem spotřební zboží.' Japonec pomáhal ve Fukušimě, teď trpí leukémií a chce spravedlnost

Chtěl jsem pomáhat, ale zacházeli se mnou jako se spotřebním zbožím, tvrdí bývalý pracovník z havarované elektrárny Fukušima. 42letý muž onemocněl leukémií poté, co se podílel na boji s následky jaderné katastrofy, která před šesti lety postihla Japonsko. Nyní žaluje provozovatele elektrárny, společnost TEPCO. Jeho případ začal ve čtvrtek projednávat soud, uvedla BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii na inspekci v jaderné elektrárně Fukušima

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii na inspekci v jaderné elektrárně Fukušima | Foto: flickr.com, International Atomic Energy Agency

Bývalý svářeč je prvním člověkem, u nějž úřady uznaly souvislost choroby s prací v havarované atomové elektrárně. Fukušimský komplex v březnu 2011 padl za oběť mohutnému zemětřesení a následné tsunami, která způsobila nejhorší jadernou katastrofu od výbuchu sovětského Černobylu. Od té doby v zóně havárie probíhají práce, jejichž cílem je likvidovat následky ničivých explozí.

Žalobce, původem z prefektury Fukuoka, nejprve pracoval v bloku 2. Odtud se přesunul do bloku 1, kde stavěl lešení pro rekonstrukční práce na čtvrtém reaktoru, a působil také v komplexu Genkai. Od října 2011 do prosince 2013 tak byl vystaven kumulativní dávce radiace v hodnotě nejméně 19,78 milisievertů (mSv). Oficiální limit je vyšší – japonské úřady pro pracovníky v zakázané zóně stanovily maximální dávku 100 mSv za pět let a riziko rakoviny citelně zvyšuje 100 mSv za jeden rok, uvádí BBC.

Režisér filmů z Fukušimy a Černobylu: Někteří Japonci si nebezpečí ještě neuvědomují

Číst článek

V říjnu 2015 přesto ministerstvo vnitra oznámilo, že akutní leukémie, která u muže propukla, s jeho prací ve Fukušimě souvisí. „Ačkoli příčinná souvislost mezi radiací, jíž byl vystaven, a jeho chorobou není jasná, osvědčili jsme ho z hlediska kompenzace,“ vysvětlilo, proč nemocnému přiznalo právo na odškodnění.

Ať se postaví čelem

42letý Japonec po diagnóze trpí depresí a jeho zdravotní stav mu znemožňuje nastoupit zpět do zaměstnání, proto se obrátil na soud, upřesnily Japan Times. Žaluje společnosti TEPCO (Tokyo Electric Power Company) a KEPCO (Kyushu Electric Power Company) a požaduje částku 59 milionů jenů (asi 13 milionů korun).

„Pracoval jsem tam kvůli své vřelé touze pomoci dostat tu katastrofu pod kontrolu, ale zacházeli se mnou, jako bych byl obyčejný spotřební pracovník. Chci, aby se Tokyo Electric postavilo čelem ke své odpovědnosti,“ citovala jeho vyjádření agentura Kyodo.

20kilometrová evakuační zóna kolem elektrárny Fukušima | Foto: Robert Mikoláš

Žalované strany naopak apelují na soud, aby žalobu zamítl, a zpochybňují přímou souvislost mezi mužovou rakovinou a radiací ve Fukušimě.

Ve fukušimské zakázané zóně už se vystřídaly desítky tisíc pracovníků. Japonská vláda na sklonku loňského roku uvedla, že na odstranění následků havárie padlo už 21,5 bilionu jenů (4,786 bilionu korun).

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme