Trump povolil americkým firmám omezeně obchodovat s ruskou rozvědkou

Americká administrativa povolí části amerických firem některé obchody s ruskou tajnou službou FSB. Bílý dům to udělá i přes sankce, které na ruské zpravodajské služby uvalila předchozí administrativa prezidenta Baracka Obamy. Jak později upřesnil mluvčí Bílého domu Sean Spicer, neznamená to změnu politiky vůči Kremlu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Carolyn Kaster | Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí v prohlášení upřesnilo, že půjde o transakce, které vyžadují povolení k vývozu informačních technologií do Ruska.

Americké tajné služby viní ruskou FSB z toho, že se podílela na hackerských útocích na americkou Demokratickou stranu a ze snahy ovlivnit americké prezidentské volby. Rusko odmítá, že by se na útocích nebo manipulacích jakkoli podílelo, jeho zapojení zpochybňuje i nový prezident Donald Trump.

Obama v prosinci kromě sankcí vůči FSB a vojenské rozvědce GRU nařídil také vyhoštění 35 ruských diplomatů podezřelých ze špionáže. Sankce uvalil také na čtyři ruské důstojníky rozvědky a tři společnosti, které podle něj poskytovaly ruským hackerům materiální podporu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme