'Vzteklý pes' Mattis varoval KLDR: Jaderný úder na USA nebo naše spojence povede ke zdrcující odvetě

Nový americký ministr obrany James Mattis při první zahraniční cestě varoval severokorejský režim, že případný jaderný útok proti Spojeným státům či proti jejich spojencům by vedl k „účinné a drtivé" odvetě. V Soulu zároveň ujistil jihokorejskou vládu o pokračující americké podpoře. Některé aspekty spojenectví obou zemí totiž Donald Trump během své kampaně zpochybnil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál James Mattis

Generál James Mattis | Zdroj: Reuters

„Jakýkoliv útok na USA nebo na naše spojence bude odražen. Jakékoliv použití jaderné zbraně by se střetlo s odpovědí, která by byla účinná a zdrcující," prohlásil šéf Pentagonu při návštěvě jihokorejského ministerstva obrany, kde měl jednat se svým protějškem Han Min-kuem.

Komunistická Severní Korea navzdory rezolucím OSN pokračuje ve vývoji a testech jaderných zbraní a raket. KLDR loni podnikla dvě jaderné zkoušky a více než dvě desítky odpalů raket. Minulý měsíc Pchjongjang ohlásil záměr brzy vyzkoušet mezikontinentální raketu.

‚Střílet chlapy bez mužnosti je zatracená legrace.‘ 10 památných výroků ‚vzteklého psa‘ Mattise

Číst článek

Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy zpřísnila sankce proti KLDR. Pchjongjang tvrdí, že zkoušky provádí za účelem sebeobrany před nepřátelskou politikou USA.

Mattis v Soulu ujišťoval jihokorejskou vládu o pokračující americké bezpečnostní podpoře poté, co prezident Donald Trump v kampani zpochybnil některé aspekty spojenectví obou zemí. Trump mimo jiné uvedl, že by se Jižní Korea a Japonsko měly více finančně podílet na americké vojenské pomoci.

V Jižní Koreji je v současné době nasazeno asi 28 tisíc amerických vojáků, v Japonsku jich je na 50 tisíc. Otázkou je mimo jiné i to, kdo ponese náklady na vybudování vyspělého amerického protiraketového štítu THAAD.

Mattise při prvé zahraniční cestě v roli šéfa Pentagonu ještě čeká v Tokiu schůzka s japonskou ministryní obrany Tomomi Inadaovou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme