'Vlezou do každých dveří, které nejsou zamčené.' Rakouský Hallstatt se potýká s nájezdy asijských turistů

Rakouský Hallstatt je už dlouho hitem pro asijské turisty. Městečko v Solné komoře si ale oblíbili natolik, že to místním lidem způsobuje problémy. Uličky jsou malé a návštěvníků davy. Asiaté si někdy pletou třeba pohřební průvod s veřejnou přehlídkou nebo se chtějí vyfotit v kostele při mši a na zahrádkách soukromých domů. Za popularitu Hallstattu může i věrná kopie města, kterou před pěti lety postavili v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská vesnička Hallstatt

Rakouská vesnička Hallstatt | Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Na pěší zóně v centru Hallstattu lze potkat prakticky jen asijské turisty. Dokonce je tam i billboard s asijskou dívkou oblečenou do tradičního dirndlu, tedy rakouského lidového kroje. Je to reklama na půjčovnu těchto krojů právě pro asijské turisty. Místní podnikatelé si tak na asijské turisty celkem dobře zvykají.

Hallstatt - reklama s asijskou dívkou | Foto: Vojtěch Berger

„Je to tak, vlezou do každých dveří, které nejsou zamčené. Zkrátka - jiná kultura,“ říká Karin, které patří obchod se suvenýry na nábřežní ulici přímo u Halštatského jezera. Z turismu žije, stejně jako spousta dalších lidí tady.

„Dřív tady sezona byla od Velikonoc do podzimu. Pak jsme měli klid. Teď lidé jezdí celý rok. Často se asijských hostů ptám, jak na nás přišli. Spousta z nich říká, že tudy jedou na velké evropské turné, třeba přes Vídeň nebo Salcburk,“ dodává Karin.

Portmanová jako Jackie stále pláče. Okázalost i zlomenou duši trefuje dokonale

Číst článek

Počty konkrétně asijských turistů ale ještě zvýšila kopie města, kterou před pěti lety otevřeli v Číně. „Přinese nám to větší publicitu, doufáme, že když si někdo prohlédne okopírovaný Hallstatt, bude chtít vidět také originál v Rakousku. V Asii mívají fotky města často i v kalendářích, pro Asiaty jsme symbolem Rakouska,“ myslí si starosta Hallstattu Alexander Scheutz, který viděl asijskou kopii jako šanci pro rakouský originál.

Čínská kopie rakouského Hallstattu | Foto: Kateřina Procházková

Na druhé straně ale někteří turisté způsobují i řadu problémů. Narušují pohřby nebo mše v kostele. A právě proto je na některých místech policejní páska, která má turisty od vstupu odradit. „Každá mince má dvě strany. Nával jsme tu měli už před dvaceti lety a už tehdy jsme dávali během mše na dveře kostela cedulku 'nerušit',“ říká místní obyvatelka.

Řada lidí v Hallstattu si ale stěžuje, že masový turismus vyhání z města historickou atmosféru. Stejně tak ale vědí, že bez turismu by Hallstatt neměl dost obyvatel ani peněz.

Asijské historky v srdci Rakouska budou každopádně ještě dlouho pokračovat. Čínský server Ifeng zařadil Hallstatt na svůj seznam stovky nejkrásnějších turistických cílů světa. A díky tomu návštěvníků v Hallstattu rozhodně neubude.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme