Ledovka s mlhou stále ohrožuje řidiče i chodce. Máme tip, jak neuklouznout

UVNITŘ VIDEO: Ledovka stále komplikuje dopravu v Čechách a na Moravě. Trvat má do sobotního poledne a bude postupovat od západních Čech na Moravu. V Středočeském, Libereckém, Plzeňském, Olomouckém, Zlínském kraji a na Vysočině se k ní už v pátek přidala i mlha a zhoršená viditelnost. Opatrní by měli být nejen řidiči, ale také chodci. Obyčejná chůze totiž zvyšuje riziko pádu na zledovatělém chodníku. Lékaři proto doporučují napodobit pohyby tučňáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovka

Ledovka | Foto: Filip Jandourek

Pražská zdravotnická záchranná služba ošetřila od pátečního rána kvůli ledovce nejméně 24 chodců.

Ledovka na Rychnovsku

Řadu silnic v Královéhradeckém kraji v noci na pátek pokryla ledovka. Nejhorší situace byla ráno na Rychnovsku, kde se některé úseky silnic třetích tříd silničářům dařilo ošetřovat jen velmi obtížně. Řidiči si také musejí dát pozor na zbytky rozbředlého sněhu, který leží na mnoha silnicích nižších tříd v celém kraji. Na Hradecku havaroval autobus.

Dopravu ve středních Čechách ráno komplikuje hustá mlha, místy s dohledností do padesáti metrů, a náledí. Mlha je hlášena z Pražského okruhu a dálnic D1, D4, D5, D8 a D11 a silnic prvních tříd na Příbramsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v Praze-východ. Náledí pak může řidiče potrápit na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Kladensku a Rakovnicku, a to i na hlavních tazích.

Mlha na Klatovsku a Domažlicku

Po čtvrtečním kolapsu s ledovkou jsou silnice v Plzeňském kraji s opatrností sjízdné. Jízdu komplikuje jen místy velmi hustá mlha, která zhoršuje viditelnost po celém kraji, nejhorší je na Klatovsku a Domažlicku. Většina silnic v kraji je po solení holá a mokrá, nesolené úseky mají vrstvu ujetého sněhu krytého posypem.

Ledovka sužuje Čechy. V Praze nestíhaly sanitky, jen během hodiny musely k 21 zraněným chodcům

Číst článek

Zmrzlé chodníky na Liberecku

Také silničáři v Libereckém kraji varují v pátek ráno před ledovkou, opatrní by měli být i chodci. V celém kraji se v pátek ráno objevují mlhy a mrholení nebo dešťové přeháňky, které na prochladlé zemi namrzají. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a po chemickém ošetření mokré, silničáři ale doporučují opatrnost.

Sjízdné Ústecko

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, na silnicích nižších tříd v horských oblastech leží ujetý sníh, místy se může tvořit ledovka. Teploty v kraji se pohybují od minus čtyř do minus jednoho stupně Celsia.

Přimrzlá mlha na Vysočině

Silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci na pátek drobně pršelo a později přimrzala mlha. Silničáři prováděli hlavně chemický posyp, v terénu měli 70 sypačů. Solené hlavní tahy jsou teď mokré a na vozovkách nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu posypaná drtí.

Špatná viditelnost na Olomoucku a Zlínsku

Na silnicích v Olomouckém kraji se v noci kvůli dešti a teplotám kolem bodu mrazu začala tvořit nebezpečná ledovka. Navzdory noční údržbě vozovek na ni můžou řidiči narazit i v pátek ráno. Všechny silnice v kraji jsou po chemickém ošetření zatím sjízdné, řidiči by ale měli být velmi opatrní. Dohlednost na silnicích v Olomouckém kraji ráno navíc snižuje mlha.

Dopravu ve Zlínském kraji ráno místy komplikuje mlha, silnice na Uherskohradišťsku navíc mohou namrzat. Vozovky v kraji jsou většinou holé a mokré po chemickém ošetření, jen silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá ujetý sníh. Jsou tak sjízdné se zvýšenou opatrností.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme