Václav Malý: Vatikán de facto uznal Palestinu za samostatný stát

3. únor 2017

Světící biskup pražský tak usuzuje z otevření nového velvyslanectví Palestiny na půdě Svatého stolce, které proběhlo v polovině ledna.

„Otevřením ambasády papež František vzájemné vztahy povýšil a de facto i uznal samostatnost Palestiny. Papež tak chce posílit mírový proces, kdy se o budoucnosti státu Izraele a samostatnosti Palestiny jen pořád mluví, ale nic se pro to nedělá,“ říká Václav Malý. Podobně před lety Vatikán jako první uznal samostatnost Chorvatska.

Podle Malého je papež František hodně otevřený a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás patří k mírnějšímu proudu. I když jeho dřívější vazby na Moskvu taky sehrály své. „Naštěstí se ale obklopuje lidmi, kteří tak nešponují situaci a snaží se domluvit.“ Papeže ale nezajímají jen Palestinci.

Křesťané v Palestině

V hlavě má i budoucí postavení křesťanů v zemi. „Je tam teď ale klid zbraní. Nemají na růžích ustláno. Není jich tam moc. Ale taky nejsou nějak pronásledováni. Žijí přitom mezi většinovými sunnitskými muslimy.“ Malý se jen obává, aby z palestinského území Palestinci neodcházeli a vyřešili si své problémy doma.

Palestinské pásmo Gazy, Palestina, Palestinci, Gaza

Trump ať neprovokuje...

A co Malý říká na Trumpovo plánované stěhování ambasády USA z Tel Avivu do Jeruzaléma? „Je tam teď klid a Trump by neměl provokovat. Jen by to ještě zvýšilo napětí.“ Jeruzalém považují za své centrum hned tři náboženství (židé, křesťané a muslimové). Je prý dobře, že je to neutrální území.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio